Een iMac, of toch maar een Terminal Pro?
Laten we eens beginnen met iets wat onze gedachten al wekenlang bezighoudt: Severance. Als je de serie op Apple TV+ nog niet kijkt, dan is nu een mooi moment om te beginnen, want anderhalve week geleden was de seizoensfinale van het tweede seizoen. Dat betekent dat je nu twee seizoenen aan één stuk kunt bingen. Severance speelt zich af binnen een bedrijf, Lumon, waar mensen werken die een chip in een hoofd hebben laten implanteren waardoor ze in hun privéleven niet weten wat ze op hun werk doen, en tijdens hun werk geen herinneringen hebben aan hun privéleven. De serie is een enorme hit, en Apple promoot Severance dan ook op een heleboel manieren. Meest opvallend voor MacFans: als je naar Apple’s website gaat, en op ‘Mac’ klikt, dan zie je daar naast de MacBooks en iMacs nu ook de Lumon Terminal Pro. Een opvallende retro-verschijning, die een belangrijke rol speelt in het verhaal van de serie.
Je kunt ’m jammer genoeg niet echt kopen, maar op de pagina staat wel een interessante video over hoe Severance is gemonteerd op Macs.
Apple heeft ook een interessant artikel gepubliceerd over hoe het editen van de serie op Macs is gedaan:
How the mind-splitting world of Severance comes together on Mac
In het artikel omschrijft een van de editors van Severance, Geoffrey Richman, de hoeveelheid shots waarmee ze werken. Met name een scène met een fanfare in de finale van het tweede seizoen was complex:
“In cutting the marching band, there were about 70 angles and takes to choose from, so we synced them all up in one multicam clip with banks of nine [3x3 arrays],” he continues. “Being able to play nine angles simultaneously in real time — and switch quickly between all the different options — made it a whole lot easier to find what we wanted at any given moment.”
En dan denk je vast: nou, dan zal Richman wel op een Mac Pro werken. Of op zijn minst of een Mac Studio. Maar nee. Hij werkt met een combinatie van een iMac, een Mac mini en een MacBook Pro. Dat zegt iets over hoe krachtig ‘gewone’ Macs vandaag de dag zijn.
De wisselwerking tussen Severance en Apple is grappig. Apple is trots op de succesvolle serie, maar tegelijkertijd hebben de makers van de serie hun best gedaan om het bedrijf Lumon in de serie Apple-trekjes te geven. Wat geen compliment is, want Lumon is geen fraai bedrijf. Maar Apple omarmt het volledig, wat ook wel blijkt uit het feit dat Tim Cook in een trailer voor de serie de severance-procedure heeft ondergaan:
“Tim C., core of the apple”, zegt Mr. Milchick in de trailer. En misschien kun je die woorden wel wat breder zien. Misschien vertegenwoordigt Severance wel de core van alles wat Apple doet. Apple legt de link tussen Macs en Severance, maar het gaat veel verder. Het boek The You You Are dat in de serie een rol speelt, is inmiddels ook echt verschenen in Apple Books. Nu ja, een voorpublicatie van de eerste acht hoofdstukken.
En dan de muziek uit de serie. Apple heeft een acht uur durende (!) audiotrack op YouTube gezet, gebaseerd op de muziek uit de serie. Music To Refine To, zoals de titel luidt. Als je de serie hebt gezien, weet je waar dat naar verwijst. Acht uur, dat is precies de lengte van één werkdag van een ‘innie’ in Severance. Apple biedt de muziek aan om ook je eigen ‘innie’ geconcentreerd te laten werk. Uiteraard verschijnt de muziek ook als album in Apple Music en in de iTunes Store.
Nog niet genoeg? Apple heeft ook een officiële podcast van de serie, gepresenteerd door Ben Stiller (bedenker en regisseur van de serie) en Adam Scott (de hoofdrolspeler). Te beluisteren in Apple Podcasts.
Severance is overal. We schreven al eens eerder dat Helly R. uit de serie zelfs een keer opdook in een Apple-keynote, in een filmpje over AirPods Pro. Het is vermoedelijk allemaal nog maar een beginnetje. Ter promotie van het tweede seizoen bouwde Apple een glazen kubus in Grand Central Terminal in New York, met daarin het Lumon-kantoor, inclusief een paar hoofdrolspelers én de Lumon Terminal Pro. En daar kon je live zien: die computers werken echt, en er draait een programma op dat je herkent uit de serie. Acteurs uit de serie hadden al eerder bevestigd dat wat er op de Lumon Terminal Pro gebeurt, niet met CGI is ingemonteerd, maar dat ze tijdens het filmen écht de computers kunnen bedienen. Laat ons raden: er komt een app waarmee we daar straks ook zelf mee kunnen spelen op onze Mac of iPhone. En hoe lang duurt het voordat je met een Vision Pro op je hoofd zelf door de gangen van Lumon kunt dwalen?
APP-REVIEW
AirDroppen zonder AirDrop
Genoeg over Severance. Even terug naar de problemen van gewone mensen, zonder chip in hun hoofd. Misschien ben jij – net als wij – dol op AirDrop. Wij AirDroppen de hele dag van alles van het ene apparaat naar het andere. We zijn er dol op. We hebben zelf alleen maar Apple-spullen, dus het werkt ook altijd. Maar wat nou als je opeens een familielid hebt die zonodig een Android-telefoon wil gebruiken? Of je werkgever zadelt je op met een Windows-laptop? Dan kun je AirDrop vergeten, en voor je het weet zit je weer van alles te mailen of te WeTransferren. Werkte AirDrop ook maar voor niet-Apple-apparaten!
Uiteraard is er iemand in dat gat gesprongen. En dus is er LocalSend, een gratis app (open source ook nog) waarmee je bestanden kunt uitwisselen. Niet geïntegreerd in het besturingssysteem, dus verzender en ontvanger moeten wel allebei de LocalSend-app hebben geïnstalleerd. Die app is er voor macOS, iOS en iPadOS, Windows, Android en Linux. Eenmaal geïnstalleerd, werkt het vlekkeloos. LocalSend deelt de bestanden peer-to-peer, dat wil zeggen dat er geen server tussen zit. Je moet wel allebei op hetzelfde wifinetwerk zitten om te kunnen delen.
Grappig is dat LocalSend zelf namen geeft aan je apparaten. Onze Mac mini kreeg in de test de naam Smart Orange, en de iPhone waarop we LocalSend installeerden kreeg de naam Energetic Blackberry (hilarisch, voor een iPhone). Die automatisch gegenereerde namen voorkomen dat je je eigen naam hoeft prijs te geven, bijvoorbeeld omdat je iPhone in werkelijkheid ‘iPhone van Charlotte de Vries’ heet.
Ideale app als je huisgenoten of collega’s hebt met een Android-telefoon, of als je zelf meerdere platforms gebruikt. De app is dus gratis, maar je kunt de maker wel een fooi geven.
LocalSend | gratis | ★★★★★
LEZERSTIP
Hoe maak je een fraaie e-mailhandtekening?
Erik Mathlener mailde ons enthousiast over een app die hij heeft ontdekt om je e-mailhandtekening op te leuken. Het was een complete review, dus laten wij zijn werk niet overdoen, maar gewoon delen met jullie! Dit is wat hij schreef, ietsjes ingekort:
Het maken van een goede handtekening onder je mail is niet eenvoudig. Ik doe dat al jaren in Teksteditor. Het testen is omslachtig: HTML schrijven, opslaan in Mail, Mail afsluiten, Mail opstarten, nieuwe mail maken en kijken of de opmaak heel blijft als je het opstuurt.
Maar met dit tool is het een fluitje van een cent geworden: Mail Signature for Mail App. In deze app zie je meteen al je accounts en handtekeningen, precies zoals in de instellingen bij Mail. In het meest rechtse venster kun je gelijk aan de slag. Tekst, tabellen, afbeeldingen, uitlijnen, hyperlinks, de hele rataplan. Vervolgens kun je in de HTML-editor de puntjes op de i zetten. Vooral bij het werken met tabellen is dat handig. Je wordt ook geholpen met automatische sluiters (zoals </div> ) en heldere waarschuwingen als de syntax niet klopt.
Afbeeldingen toevoegen gaat ook geweldig. Als je ‘By attachment’ kiest, zet-ie het automatisch om naar Base64-code dat in de uiteindelijke mail wordt meegestuurd. Dat is een betere optie een url naar een plaatje. Tenslotte zie je in de previewer het eindresultaat.
Handtekening opslaan, Mail even herstarten en hupsakee, daar is je nieuwe handtekening. En die blijft gewoon goed, ook als je mail aankomt in Gmail. Alleen bij Outlook zag ik dat het lettertype en de regelafstand iets anders waren geworden, maar nog steeds zag het er geweldig goed uit.
Ik heb er een tientje voor betaald. Geen geld voor zoiets krachtigs. Van dezelfde leverancier is er ook een app die een paar euro minder kost. De verschillen heb ik niet uitgezocht.
Onder Eriks mail stond ook zijn handtekening, die we dan maar laten zien:
Al heel fraai, maar nog diezelfde dag stuurde hij ons een nieuwe, en die is nog fraaier:
De blur hebben wij toegevoegd, uiteraard, om Erik toch nog een beetje privacy te geven.
Vermoedelijk is Erik inmiddels al 99 handtekeningen verder, want zo werkt het natuurlijk wel met dit soort apps: er is een verslavingsrisico!
Ik heb een 16” MacBook Pro M3 en mevrouw Nouws een 15” MacBook Air M3. Want verschil moet er zijn. Nee, dat is flauw, mevrouw Nouws vindt gewicht belangrijker dan cores, RAM en TB’s. En ze heeft gelijk, moet ik tandenknarsend toegeven. Haar Air (16 GB/1 TB) is maar een tikkeltje groter dan haar 13” uit 2015, hij is vederlicht en had ik al gezegd dat hij vederlicht is? Ja, mijn Pro heeft meer dan het dubbele aan RAM en opslag, en hij voelt twee keer zo dik en zwaar aan (en kostte twee keer zoveel). Alsof zij in een Polestar 2 rijdt en ik in een Ram 1500. Ik krijg er gewoon SUV-schaamte van.
– Jack Nouws, MacFundamentalist