Een plaagspelletje met een gans
Zitten jullie al op Mastodon? Wij wel, en daar volgen we onder andere Cabel Sasser – een van de oprichters van Panic (een creatief bedrijf dat apps en games maakt, en ook het vernieuwende spelcomputertje Playdate). Cabel postte op Mastodon een heel kort verhaaltje over de Mac App Store:
Een beetje een treurig verhaaltje over een erg leuk spelletje met een maffe naam: Untitled Goose Game. Een spel over een gans dus, en de makers konden er geen naam voor verzinnen. De tagline van het spel: It’s a lovely morning in the village, and you are a horrible goose.
Het is geen nieuw spel, maar Sassers verhaaltje over de reden waarom het ganzenspel werd geweigerd in de Mac App Store, postte hij deze maand. De Apple-reviewer vond de credits te lang duren, en had niet in de gaten dat je ze met een druk op de spatiebalk kon beëindigen. Panic deed niet eens de moeite en liet de Mac App Store gewoon links liggen. Dat is niet best voor Apple. Als een alom geprezen als ontwikkelaar als Panic de Mac App Store niet belangrijk genoeg vindt, dan doet Apple iets fout.
Wij keken eens waar we het spel dan kunnen vinden voor onze Mac. Er zijn meerdere mogelijkheden, en vergeleken er twee: Steam en Itch. In beide stores kun je heel wat spellen vinden voor op je Mac. We probeerden eerst Steam. Met die naam waren we bekend, ook al hadden we er nooit wat gekocht. We installeerden de Steam-app en kochten Untitled Goose Game voor € 16,79. Bij het installeren van het spel kregen we deze vraag:
Steam kan shortcuts naar het spel maken op je bureaublad en ook in Launchpad. En inderdaad verschijnt er dan keurig een icoontje voor het spel in de map Games:
Maar als je nu denkt dat je een standalone versie van het spel hebt geïnstalleerd, dan kom je bedrogen uit. Het icoon is een snelkoppeling naar Steam. Wil je het spel starten, dan start eerst Steam. En dat gaat nogal traag. Aan onze Mac ligt het niet: die is uitgerust met een M1-processor en doet al zijn andere taken fluitend. Maar Steam opstarten gaat sloom. Ten eerste omdat het opstarten zelf traag gaat…
En ten tweede omdat de app vervolgens allerlei reclamezooi op je afvuurt. Er is altijd wel een vervelende pop-up met een of andere aanbieding…
Behoorlijk irritant eigenlijk. Als je voor bijna 17 euro een spel koopt, wil je het gewoon meteen kunnen spelen. Eerlijk gezegd is dit waarom we de Mac App Store zo fijn vinden. Gewoon losse apps installeren, geen pop-ups, automatische updates, en noem maar op. Maar goed. Apple kon de spatiebalk niet vinden. En dus probeerden we het dan maar eens bij Itch. Voor $ 24,19 kochten we hetzelfde spel nog een keer – we zijn knettergek, maar we doen het voor jullie hè! Itch is een wat ouderwets aandoende website. Maar misschien is dat juist wel lekker. Geen store-app installeren, gewoon een site waar je spellen koopt. Als je bij Itch koopt, krijg je wél een standalone-versie van Untitled Goose Game. Een simpel ZIP-bestandje. Heerlijk.
En dan het spel zelf…
Untitled Goose Game is een gruwelijk lekker spel. Het idee is simpel: jij bent een witte gans, en je moet de bewoners van een klein dorp irriteren. Je kunt van alles doen: mensen laten schrikken met je gegak, spullen afpakken, waterkranen openzetten, dingen in het water gooien… je loopt eigenlijk gewoon de hele tijd te klieren. Het dorp is in vier zones ingedeeld, en in elke zone moet je een paar items in je bezit krijgen. Dat is eigenlijk het hele verhaal. Het is aan jou op welke ronduit irritante wijze je het allemaal aan wilt pakken. Het eerste slachtoffer dat je tegenkomt is een man met een moestuin, en je ontdekt al snel dat als je de kraan waarop zijn tuinslang is aangesloten opendraait, hij er snel komt aangerend om die weer dicht te draaien. Daarbij opent hij het hekje van zijn tuin, waardoor jij naar binnen kunt. Je kunt vervolgens chaos veroorzaken in zijn moestuin, in de hoop dat je hem in een positie krijgt waarbij je zijn sleutelbos kunt afpakken. Het is héérlijk om te doen. De bediening gaat makkelijk met muis en toetsenbord, maar je moet wel even onthouden welke toetsen je allemaal kunt gebruiken. De spatiebalk om hard te gakken ontdek je snel genoeg, en ook de P-toets om een object op te pakken of te gebruiken. Handig is om de toetsen voor in- en uitzoomen te kennen; dan kun je beter zien wat de effecten zijn van je ongelooflijk vervelende gedrag.
Untitled Goose Game | € 16,79 (Steam) of $ 24,19 (Itch) | ★★★★★
Wavelength: een berichtenapp met draadjes
Je zou denken dat het geen rendabel idee is om met een nieuwe berichttenapp te komen. We hebben al WhatsApp, Telegram, Signal en iMessage. Maar misschien ken je deze ergernis: je zit met tien collega’s in een groep. Da’s handig, want jullie moeten iets samen doen. Als iemand een interessant artikel op het web tegenkomt, dan post hij het in de groep. En als er een afspraak wordt gemaakt voor een borrel na werktijd, dan gaat dat ook via die groep. Is een teamlid jarig, dan volgen er felicitaties in de groep van alle anderen. Vervolgens heeft iemand iets geinig gezien op Twitter, en dat wordt ook gedeeld. Je weet hoe dat gaat: de hoeveelheid berichten in die groep wordt groter en groter. En als je iets terug wilt vinden, dan scroll je je suf. Of kun je het gewoon helemaal niet meer vinden. Dan ontdek je dat WhatsApp prima is voor oppervlakkig geklets, maar niet handig voor meer constructieve communicatie. Dat komt omdat je wel verschillende groepen van gebruikers kunt aanmaken, maar je verder niks kunt ordenen op onderwerp.
Kijk, daar zit dus een gat in de markt. En dus is er een nieuwe berichten-app: Wavelength. En die introduceert iets nieuws: threads. Ofwel draadjes. En dat ziet er zo uit:
In de kolom links staan je groepen (of chats met individuele personen). In de kolom rechts daarvan, staan verschillende conversaties binnen die groep. En als je er daar eentje van aanklikt, dan zie je aan de rechterkant de conversatie.
In die groep met collega’s kun je zo een apart draadje hebben met felicitaties, een apart draadje met handige links, en noem maar op. Veel georganiseerder.
@AI
Wavelength heeft nog iets aardigs: ChatGPT is ingebouwd. Dat betekent dat je in conversaties ook een vraag aan AI kunt stellen. Dat doe je door simpelweg @AI te typen en vervolgens je vraag te stellen. ChatGPT reageert meteen (niet de meest nieuwe versie van ChatGPT overigens, maar versie 3.5). Uiteraard kun je ook één-op-één met AI converseren. Als verder niemand tijd voor je heeft.
Aan de start van een conversatie met AI laat Wavelength weten dat wat de kunstmatige intelligentie antwoordt, totale onzin kan zijn. Maar in het gesprekje hierboven zie je dat de AI het heel aardig doet.
Het is een leuk idee: je kunt AI gebruiken om razendsnel informatie op te duiken in een gesprek met collega’s of vrienden. Het werkt sneller dan snel even googelen.
Een leeg nest
Wavelength installeren heeft niet zo veel zin als je geen collega’s of vrienden hebt die het ook gaan gebruiken. Wij installeerden het, en kwamen welgeteld één persoon tegen die we kenden. Verder gebruikt niemand uit ons netwerk het. Wavelength is dan ook niet bedoeld voor losse gesprekjes met vrienden, ooms en tantes en de overbuurvrouw… het is meer iets voor teams. Die samen besluiten: Wavelength is een handige app. Omdat wij de app niet in teamverband hebben kunnen testen, willen we hem nog geen beoordeling geven. Maar we horen het graag als jullie er wel mee aan de slag gaan! Stuur ons gerust een mailtje met je ervaringen, door op deze nieuwsbrief te replyen.
Wavelength is nu beschikbaar voor Mac, iPhone en iPad, en binnenkort ook voor Android-toestellen. John Gruber van Daring Fireball is adviseur bij het bedrijf dat de app maakt, en vertelde op zijn website wat het verdienmodel is van Wavelength. Dat is goed om te weten, want de app is gratis. Dus worden onze data dan weer verhandeld, of hoe zit het? Volgens Gruber blijft de app ook in de toekomst gratis en komen er geen advertenties. De makers willen op termijn geld verdienen door extra functionaliteiten voor professionals te verkopen, en wellicht ook speciaal gebouwde versies van de app voor (grote) organisaties.
Wavelength | gratis
WAT WE VERDER NOG VOOR JE VONDEN:
Apple heeft een Oscar gewonnen. Voor de korte animatiefilm The Boy, the Mole, the Fox, and the Horse, die we in een eerdere editie al bespraken. Zo blijft Jony Ive (die nauw bij de korte film betrokken was) ook lang na zijn vertrek nog successen oogsten voor Apple. Wij moeten de korte film – die op Apple TV+ te bekijken is – overigens nog zien.
Apple heeft een nieuwe app geïntroduceerd, maar vooralsnog alleen op de iPhone: Apple Music Classical. Het is een aparte app voor klassieke muziek. Klassieke muziek zoeken in Apple Music of in de iTunes Store is vaak niet prettig. Zo kun je niet echt goed zoeken op bijvoorbeeld dirigent of solist – bij popmuziek, jazz en hiphop zijn dat meestal geen relevante zoekcriteria, maar bij klassieke muziek wel. Klassieke muziekstukken hebben ook vaak verschillende namen. Zo zijn de Piano Sonata No. 14 en de Moonlight Sonata van Beethoven twee namen voor hetzelfde werk. En die namen worden ook in andere talen gebruikt, bijvoorbeeld in het Duits: Mondscheinsonate. Met al dat soort dingen houdt Apple Music Classical rekening. Eigenlijk is de klassieke app niet meer dan een andere zoekinterface voor Apple Music. Er staat verder dezelfde klassieke muziek in. En ja: je moet een Apple Music-abonnement hebben. Je eigen muziekbibliotheek kun je niet in de app afspelen. Dus. Wij lopen er nog niet warm voor.
macOS Ventura 13.3 is uit. Met wat verbeteringen onder de motorkap, nieuwe emoji, Mastodon-integratie (in Berichten, Mail en Notities krijgen links naar Mastodon-post nu een mooi ‘kaartje’, in plaats van alleen maar een linkje), en er zijn de nodige functies toegevoegd aan Opdrachten.
Om in de gaten te houden: Microsoft Teams heeft een totale make-over gekregen. De app heeft een simpeler interface en is een stuk sneller. Vooral dat laatste juichen we toe. Maar helaas is is de nieuwe versie er in eerste instantie alleen voor Windows – de Mac-versie laat nog even op zich wachten.
Wij wachten ook nog steeds op een wat goedkoper beeldscherm van Apple. De Studio Display is fraai, maar met zijn prijs vanaf € 1.779,- toch wat prijzig. Zeker als je er twee naast elkaar wilt. Om over de Pro Display XDR nog maar te zwijgen. Je zou toch denken dat een net iets kleiner maatje, met wat minder ingebouwde speakers, en misschien wat minder USB-C-poorten, voor een wat schappelijker prijs rond de duizend euro een mooie toevoeging aan het Apple-assortiment zou zijn. Maar goed, daarover horen we niets. Er is wel een software-update voor de Studio Display. Dan vertellen we dat maar. Die krijgt daarmee een een Pro Display Calibrator functie. Prachtig.
Apple heeft het jaarlijkse Worldwide Developers Conference (WWDC) aangekondigd. Dit jaar wordt het gehouden van 5 tot en met 9 juni. Het lijkt erop dat het weer een online aangelegenheid wordt – al worden er ook mensen uitgenodigd om de vooraf opgenomen keynote in het Steve Jobs Theater te bekijken. De dagen van live keynotes lijken definitief voorbij.
Elon Musk waarschuwt voor de gevaren van kunstmatige intelligentie. Als je de open brief leest, die mede ondertekend is door Steve Wozniak, klopt Skynet aan de deur. Wel vervelend dat er opgeroepen wordt de ontwikkeling stil te zetten, terwijl mijn Mac bij het tikken van teksten nog steeds ‘naar’ automatisch verandert in ‘Nasr’ en alleen met omslachtig gedoe taken weet te automatiseren. Ik zou willen dat mijn Mac na één keer voordoen mappen op mijn manier ordent, benoemt en vult, teksten vertaalt en corrigeert, een overzicht geeft van webpagina’s die interessant voor me zijn en af en toe een kattenfilmpje opdient. Maar goed, Steve Wozniak heeft het beste met ons voor, dus vooruit dan. De beweegredenen van Elon Musk vertrouw ik daarentegen weer niet. Musk is de man die alsmaar geen toestemming krijgt om chips in het menselijk brein in te planten. Het zou me niet verbazen als Musk ambities heeft om zelf Skynet te worden.
– Jack Nouws, MacFundamentalist
Dat was het voor deze keer… de volgende MacFan verschijnt eind april!