Daar zijn we nog even...
Deze editie van MacFan had alleen voor betalende leden moeten zijn – maar het rommelige einde van nieuwsbriefplatform Revue maakt dat we alleen nog nieuwsbrieven naar al onze lezers kunnen sturen, en niet meer naar alleen betalende lezers. Dus dat doen we dan maar, ook al hebben we via Twitter wel geprotesteerd bij de Nederlandse oprichter van Revue en op dit moment nog de enige Revue-medewerker die niet door Twitter is ontslagen:
Voor wie alle ophef gemist heeft: Revue was ooit een Nederlandse nieuwsbriefdienst. Het was bedoeld voor mensen en organisaties die redactionele nieuwsbrieven wilde sturen – geen marketingcampagnes. Het platform bood een handige website om de nieuwsbrieven te maken en te versturen. Inclusief een optie voor betalende lezers. Het was destijds een betaalde dienst: MacFan betaalde jaarlijks een bedrag aan Revue om het platform te gebruiken. Maar vorig jaar kocht Twitter Revue en werd het een gratis dienst. Dat leek mooi nieuws, maar wij hielden ons hart vast. Want techreuzen die kleine bedrijven opkopen – dat loopt zelden goed af voor de diensten die die kleine bedrijven bieden. En die vrees werd de waarheid: Revue houdt op te bestaan. Twitter trekt de stekker eruit. Op 18 januari wordt alles verwijderd, maar op 20 december werd het member-deel al ontmanteld. Daarbij vermeldde Revue niet dat het meteen ook onmogelijk werd om nog nieuwsbrieven naar alleen members te versturen.
Hoe nu verder?
Bij MacFan zijn we druk bezig met de transitie naar een ander platform. In januari gaan we vanaf dat platform verzenden. We moeten het allemaal veel sneller regelen dan we zouden willen, en we hopen dat het allemaal lukt. Het kan zijn dat we de eerste week van januari nog niet verschijnen – dan weten jullie dat alvast. Dat ligt dan niet aan een overdosis oliebollen... we zitten dan nog te knutselen.
Een kunstmatig slotwoord
Inmiddels staat de 2022-editie van Wat zegt Jack? in Apple Books. In deze jaarlijkse bundel hebben we alle slotwoorden die Jack in 2022 schreef voor MacFan gebundeld. Je kunt het boek gratis downloaden, en nog eens genieten van alle scherpe opmerkingen en observaties van onze huiscolumnist.
En dit jaar hebben we iets geestigs gedaan. Traditioneel staat er aan het begin van het boek altijd een voorwoord van onze hoofdredacteur, en aan het einde van het boek schreef Jack meestal zelf nog een nawoord. Maar dit jaar hebben we ChatGPT gevraagd het nawoord te schrijven. We schreven een paar weken geleden al over de tekstuele kunstjes van deze chatbot, die dankzij kunstmatige intelligentie behoorlijk slimme teksten kan schrijven.
Wat zou ChatGPT ervan maken? Zou het een publicabele tekst opleveren? We besloten de vraag serieus aan te pakken. ChatGPT weet niet wie Jack is, heeft nog nooit van MacFan gehoord, laat staan van Wat zegt Jack? Dus die informatie geven we mee in onze vraag. Sterker nog, we plakken de complete tekst van het boek onder de vraag, zodat ChatGPT bronmateriaal heeft. Dit is hoe onze vraag eruit zag:
ChatGPT schreef in 30 seconden een tekst, en die hebben we als nawoord gepubliceerd in Wat zegt Jack?, dat je dus gratis kunt downloaden in Apple Books.
Omdat je hierboven exact ziet welke input we hebben gegeven, kun je zelf beoordelen hoe creatief de tekst van ChatGPT is. We hebben de tekst niet geredigeerd, met uitzondering van één woord. ChatGPT gebruikte het woord 'bi-wekelijks', wat niet bepaald gangbaar is in het Nederlands. We hebben dat gewijzigd in 'tweewekelijks'. Verder hebben we de tekst gelaten zoals ChatGPT 'm schreef. Iedereen die zich zorgen maakt dat het werk van schrijvers nu ook al verloren gaat: kijk naar de opdracht, kijk naar het resultaat... en vraag je dan af: is dit het werk van een schrijver?
Binnen de lijntjes
Wij willen niet naïef zijn: er komt vast een tijd dat algoritmes vreselijk creatief zijn. Maar dat is dit nog niet. Vergelijk het nawoord van ChatGPT ook eens met het voorwoord van onze hoofdredacteur. In principe hadden ze precies dezelfde opdracht. ChatGPT bleef binnen de lijntjes, en schreef keurig – maar ook saai – wat er gevraagd werd. Onze hoofdredacteur begint zijn voorwoord met een heel betoog over verliefdheid – waarvan je niet meteen begrijpt waarom hij daarover begint, tot hij een link met Jack legt en alles op zijn plaats valt. Tot dat soort creatieve keuzes lijkt ChatGPT nog helemaal niet in staat.
Maar verbluffend is het programma wel. Je moet er zelf maar eens mee spelen. Probeer vooral eens door te vragen... want je kunt ChatGPT ook feedback geven en aanpassingen laten doen. Dat probeerden wij ook. Nadat ChatGPT een eerste versie opleverde, stelden we deze vraag:
ChatGPT produceerde een tweede versie, maar die vonden we niet echt beter. We besloten bij de eerste versie te blijven, en die te publiceren in Wat zegt Jack? – 2022. We zijn benieuwd wat jullie ervan vinden!
Een heel fijne jaarwisseling!
Uiteraard wensen we jullie allemaal een heel fijne jaarwisseling, en een mooie start van 2023. Maak er een mooi jaar van! 🥂🍾
MacFan verschijnt volgend jaar vanaf een nieuw platform. See you on the other side!