Tijd voor een los stukje taart
Soms zijn het de kleine nieuwe features in macOS die het meest interessant zijn. Het was eigenlijk aan ons voorbijgegaan, tot we op onze iPhones en iPads ontdekten dat Apple een nieuwe functie heeft toegevoegd om snel een persoon, dier of object uit een foto te knippen, door de hele achtergrond te wissen. We ontdekten al snel dat die nieuwe feature niet alleen in iOS 16 zit, maar ook in macOS Ventura. Op meerdere manieren kun je foto's van hun achtergrond ontdoen: via de Finder, via Voorvertoning of via Foto's.
In Finder
Het meest verrassende is dat het rechtstreeks vanuit de Finder kan. Blader naar de map waar de foto staat opgeslagen, selecteer hem en ctrl-klik erop. In het contextuele menuutje dat dan verschijnt, zie je 'Snelle taken' staan. Kies die optie en klik dan in het volgende menuutje op 'Verwijder achtergrond'.
Finder maakt direct een duplicaat van de foto, waarop de bewerking wordt toegepast. Je hoeft je dus geen zorgen te maken om je originele foto; die bijft behouden. De kopie verschijnt in het Finder-venster, en je kunt 'm meteen de gewenste bestandsnaam geven.
Wij probeerden het uit met een foto van een smakelijke taartpunt. Om de een of andere reden draait Finder het duplicaat een kwartslag, maar dat is dan ook het enige manco. De taartpunt, op schoteltje en met vorkje, is keurig uitgeknipt. Helemaal perfect is het niet, want op de plek waar het vorkje uitsteekt over de rand van de schotel, zit een klein hoekje grijs dat eigenlijk ook weggepoetst zou moeten zijn. Maar dat is maar een klein detail.
Bij deze methode heb je geen enkele invloed op het resultaat. Je kan zelf niks selecteren of deselecteren. Dus had je alleen de taartpunt willen uitknippen, zonder schotel en vork, dan kan dat niet op deze manier. macOS bepaalt wat achtergrond is en wat niet, en daar heb je het maar mee te doen.
In Voorvertoning
Uiteraard kun je deze verwijderactie ook doen vanuit Voorvertoning. Open de foto, klik in de menubalk op Extra's, en kies dan 'Verwijder achtergrond'. Nu maakt macOS géén duplicaat, je bewerkt nu echt het origineel. Of nee, niet altijd. Het hangt af van het bestandstype. Omdat het resultaat een transparante achtergrond moet hebben, kan dat alleen in een bestandstype dat dat ook ondersteunt. Een JPG-afbeelding ondersteunt geen transparantie. Dus als je in een JPG-foto de achtergrond wilt verwijderen, maakt Voorvertoning eerst een PNG-kopie aan. Maar als je origineel al een PNG is, dan wordt meteen daarin bewerkt. Iets om in de gaten te houden.
Een fraai geanimeerd wit lijntje laat je precies zien wat Voorvertoning gaat uitknippen. Als je in het Extra's-menu 'Verwijder achtergrond' selecteert maar niet meteen klikt, zie je een wit lijntje lopen langs datgene dat macOS vrijstaand wil maken. Zodra je klikt, is de achtergrond in één klap verdwenen.
macOS knipt best goed uit... maar het is ook een primitieve tool. Er zijn nul opties. Je kunt het verwijderen van de achtergrond op geen enkele manier beïnvloeden.
In Keynote
Wil je dat toch, dan kun je naar een app zoals Keynote grijpen. Die heeft al sinds jaar een dag een functie die voorheen 'Direct alfa' heette, maar nu gewoon 'Verwijder achtergrond'. De werking is in de laatste versie van Keynote aangepast om meer in lijn met het verwijderen in Finder en Voorvertoning te zijn. Als je in Keynote op de knop 'Verwijder achtergrond' drukt, dan is in eerste instantie automatisch de hele achtergrond weggehaald.
Als je dat niet wilt (of je wilde iets heel anders dan de achtergrond verwijderen), dan klik je op de knop 'Stel opnieuw in', en vervolgens kun je zelf selecteren wat moet worden verwijderd – net zoals dat vroeger met Direct alfa werkte.
Natuurlijk zijn er veel betere manieren om delen van een afbeelding los te snijden. In Photoshop of Pixelmator Pro kun je heel secuur doen. Als je de tijd hebt, verdient dat de aanbeveling. Apple heeft ook niet de intentie om de concurrentie met Photoshop aan te gaan. De verwijderfunctie in macOS is vooral bedoeld voor snel resultaat. Héél snel resultaat: het kan zelfs vanuit de Finder, zonder zelfs maar een beeldbewerkingsprogramma te hoeven openen. En je kunt nul dingen instellen, zodat het ook nul tijd kost. Het draait allemaal om gemak.
In Foto's
En makkelijk is het. Kijk maar eens wat we deden in de app Foto's. Daar zit de uitknipfunctie ook in. Open de foto, kies weer voor 'Verwijder achtergrond'... en ditmaal zie je dan niks gebeuren. Dat komt omdat Foto's weer net iets anders werkt. Het bewerkt de oorspronkelijke foto niet, maar kopieert het uitgeknipte element naar het klembord. Vervolgens kun je bijvoorbeeld naar Pixelmator Pro gaan, en het uitgeknipte plaatje daar op een andere foto plakken.
Zo zetten wij in nog geen halve minuut een stuk taart op een tafel in een foto waar oorspronkelijk geen taart stond... We openden simpelweg een foto in Pixelmator Pro, gebruikten ⌘V om de taart erin te plakken, sleepten het ding even naar de juiste plek, zetten er nog een schaduwtje onder... en toen oogde het al net echt.
De grootste nachtmerrie voor schrijvers
Het leek ons leuk als deze alinea was geschreven door ChatGPT. Misschien heb je daar wel van gehoord: dat is een AI-chatbox die teksten voor je kan schrijven. Wij verheugden ons er al op dat AI voortaan elke week de MacFan volschrijft, maar helaas: vooralsnog vonden we niks goed genoeg wat de kunstmatige schrijver ons voorschotelde.
In onze eerdere editie Een Gustav Klimt maken met AI lieten we je zien hoe je met de kunstmatige intelligentie van Midjourney in seconden compleet nieuwe schilderijen kunt laten maken. Tot het verdriet van veel illustratoren en schilders van vlees en bloed.
En nu zijn schrijvers aan de beurt om even te slikken. Want ChatGPT maakt door AI gegenereerde tekst toegankelijk voor iedereen. Leraren krijgen het moeilijk om te ontdekken of een leerling een werkstuk echt zelf heeft geschreven, copywriters kunnen zich maar beter vast laten omscholen tot loodgieter of elektricien, en zelfs ontvangers van liefdesbrieven moeten zich voortaan afvragen of de boodschap wel echt door de afzender is geschreven.
Als je ChatGPT opent in Safari of een andere browser, dan krijg je een simpele interface te zien met een balk waarin je wat kunt typen. Zodra je dat doet, geeft de kunstmatige tekstgenerator antwoord. Begin maar eens gewoon met 'Hello' – het is tenslotte een chatbox. En ChatGPT spreekt Engels; dan weet je dat vast.
ChatGPT is een tekstgenerator. Hij kan dus teksten voor je maken. Ook al spreekt-ie zelf Engels, dat kan-ie ook in het Nederlands. Dat moet je hem alleen even vragen. Dus wij dachten: kom maar op, vertel maar eens wat over de geschiedenis van de Mac. Dus dat is de opdracht die we ChatGPT gaven:
Het antwoord is een keurige alinea, met allemaal feiten die kloppen. Taaltechnisch ook correct geschreven. Je gaat je zelfs een beetje afvragen of het niet gewoon een tekst is die in zijn geheel van het web is geplukt. Dus we doen nog wat experimenten. We stellen eerst maar eens een vraag over meer recente ontwikkelingen rondom de Mac. Maar daar vangen we al meteen bot:
De gigantische database aan teksten waar ChatGPT mee is gevoed, bevat geen recente teksten. En dus kan de AI niets zinnigs schrijven over actuele ontwikkelingen – en doet hij ook geen poging.
Dan vragen we maar iets héél anders. Iets waarvan we zeker weten dat er geen teksten over bestaan. Iets dus wat ChatGPT echt zélf moet verzinnen. We vragen om een tekst voor een kinderboek:
Het is niet bepaald de nieuwe Roald Dahl, dat is duidelijk. De zinnen zijn wat lang voor een kinderboek, er is veel woordherhaling (de AI komt niet op het idee om aardbeien ook eens op een andere manier te omschrijven) en de clou houdt zich niet echt aan de regels van show, don't tell. Er zit verder ook geen humor in (waar het onderwerp wel toe uitnodigt). Dat wil zeggen, geen humor die het programma zo bedoelde (wij moesten wel lachen om de manier van schrijven).
Toch is het knap. Want er bestaat nergens een verhaal over een cheetah die louter aardbeien eet, en toch maakt de kunstmatige intelligentie een simpel verhaaltje dat wel een soort van plot heeft, met een duidelijk begin en en einde. Misschien is het saai geschreven, maar er zitten geen gekke fouten in – het verhaal klopt wel.
Wij maken ons geen illusies: op termijn zal AI ook beter worden in de creatieve kanten van een tekst. Dat wil niet zeggen dat schrijvers van vlees en bloed overbodig worden, maar ze zullen hun taken in de toekomst met computers moeten delen. Waarbij voorlopig nog zal gelden dat kunstmatige systemen goed zijn in imiteren, maar minder goed in het verzinnen van nieuwe dingen. Zoals er kunstmatige intelligentie is die nieuwe muziek heeft gemaakt in de stijl van de Beatles – maar zonder het voorbeeld van de Beatles, had die AI dat nooit kunnen maken.
AI wordt dus geïnspireerd door ons – en op onze beurt kunnen wij ons dan weer laten inspireren door ChatGPT. Stel je voor dat een Nederlandse film maakt over een superheld, en je zoekt nog een titel. Zou AI je dan kunnen helpen?
Hm, tja. 'De Krachtige Held' vinden wij niet echt een sterke titel. Misschien dat inspiratie door AI beter werkt als we een heel reeks aan voorbeelden opvragen.
Stel je even voor dat je een naam voor je hond zoekt...
Zit er niks tussen, dan kun je de vraag gewoon nog eens stellen, maar dan met een hoger aantal antwoorden.
Zelfs als er geen enkel geschikt antwoord tussen zit, dan blijft het toch verbluffend wat ChatGPT weet te verzinnen. Hondennamen zijn misschien makkelijk... maar met een naam voor een niet-bestaand ijsje heeft de kunstmatige intelligentie ook geen probleem:
ChatGPT houdt van namen van twee woorden die allitereren. Dat blijkt wel uit Spinach Supreme, Popeye's Punch en Green Goddess. En het blijkt al helemaal als we vragen om alternatieven voor de naam 'MacFan':
In het Nederlands doet ChatGPT dan niet, maar eerlijk gezegd zijn de namen dan ook een stuk saaier:
ChatGPT heeft maar één echt nadeel, en dat is dat je er zo een middag kwijt mee bent. Omdat het leuk is om vragen te blijven stellen, en te zien waar de AI van ChatGPT mee op de proppen komt... als het niet nuttig is, dan is het in ieder geval leuk.
Tot slot... Wat zegt Jack?
Ik was van plan dit jaar een 16-inch MacBook Pro te kopen. Noodgedwongen, omdat mijn MacBook Pro late 2013 was gestolen. Maar ik werk nog steeds op de tweedehandse vervanger (ook late 2013) die ik in januari 'voor zolang’ kocht. Waarom duurt dat maar? Omdat ik weet dat het de laatste MacBook wordt die ik koop. Mijn vorige werkte na zeven jaar naar genoegen en de nieuwe eigenaar heeft er vast nog jaren plezier van (grr). Dus als mijn nieuwe ook de acht jaar haalt, dan ben ik… ben ik… Mijn god, nooit gedacht dat een nieuwe Mac kopen een existentieel ding zou worden.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Volgende week dinsdag verschijnt de members-only editie van MacFan. De eerstvolgende reguliere nieuwsbrief verschijnt rond 20 december.