Dat was dan weer 2022
Het is inmiddels een traditie in MacFan: in de eerste editie van het jaar doen we voorspellingen voor wat er dat jaar gaat komen (op Mac-gebied dan dus, we doen geen voorspellingen over plots uitbrekende oorlogen, pandemieën en andere niet-Apple-gerelateerde crisissituaties), en in de laatste reguliere editie van het jaar kijken we wat er is uitgekomen van die voorspellingen. (En vooral wat er niet van is uitgekomen, meestal.)
Dit is de laatste reguliere editie van 2022 (volgende week verschijnt er nog een editie voor betalende lezers), dus tijd om die voorspellingen uit januari er weer eens bij te pakken. Hoe hebben we het dit jaar gedaan?
MacBook Air met M2-chip
Onze eerste voorspelling was een MacBook Air met een M2-chip. We voorspelden dat op een moment dat nog niemand een idee had wat de update-cycle van M-chips zou worden. Komt er elk jaar een volgende generatie M-chips uit, zoals bij de A-chips in iPhones? Of is er bij de M-chips sprake van een grotere interval? We gokten op de komst van een M2, ook al waren er andere opties. Dit schreven we:
Apple brengt aan het einde van 2022 een nieuwe MacBook Air uit, met een M2-chip. Die chip is iets sneller dan de M1, maar kan lang niet tippen aan de M1 Pro en M1 Max, die veel meer CPU- en GPU-cores hebben. De nieuwe MacBook Air krijgt eenzelfde design als de 24-inch iMac: met frisse kleuren, witte randen om het scherm, en wellicht zelfs een (witte) notch. Apple gaat qua kleuren eigenlijk een beetje terug naar de periode van de iBook G3. De naam MacBook Air verdwijnt – Apple doopt de nieuwe Air gewoon ‘MacBook’.
Nou, we durven nogal wat te voorspellen! Deels zaten we goed. Er kwam ook echt een MacBook Air met een M2-chip. Maar niet aan het einde van 2022, maar al in de zomer. Dat was sneller dan we dachten. De prestaties van de M2 hadden we dan weer goed ingeschat: hij is sneller dan de M1 uiteraard, maar niet krachtiger dan M1 Pro, M1 Max en M1 Ultra (van die laatste wisten we toen het bestaan nog niet).
Maar de rest van de voorspelling is dramatisch. Wij dachten – net als de rest van de wereld, zo leek het in januari – dat de nieuwe MacBook Air dezelfde frisse kleuren zou krijgen als de iMac. Met witte randen om het scherm, in plaats van zwarte. En met een notch. Ja, we dachten zelfs dat Apple het woordje 'Air' uit de naam zou schrappen.
Maar bijna niets van dat alles gebeurde. De notch, die kwam er inderdaad. Maar verder klopte er weinig van. De nieuwe MacBook Air kwam wel in vier kleurstellingen, maar die waren helemaal niet zo fris en fruitig als de iMac. Zilver, sterrenlicht, spacegrijs en middernacht... dat zijn de vier ingetogen kleuren waar we het mee moesten doen. En de randen om het scherm zijn gewoon zwart. En het ding heet nog steeds 'MacBook Air'.
Wij geloven nog steeds dat Apple wel degelijk zo'n vrolijk gestylde MacBook Air in de pijplijn had. Maar om de een of andere reden kozen Tim Cook en de zijnen toch voor een klassiekere uitvoering...
Een kleine Mac Pro
De tweede voorspelling die we deden, leek een open deur. Tim Cook had ooit gezegd dat Apple de transitie van Intel-processoren naar Apple-chips in twee jaar zou doen. Dat zei Cook in juni 2020. Die deadline verstreek dus bijna een half jaar geleden. Logisch dat wij in januari dachten: de Mac Pro heeft de transitie nog niet doorgemaakt, dus in 2022 zal er een nieuwe Mac Pro komen. Dat dacht iedereen. Je kon dat niet eens een serieuze voorspelling noemen; het was zo'n beetje een feit.
Maar er kwam geen Mac Pro. Heel 2022 niet. Een half jaar na de deadline, is de Mac Pro nog steeds louter met Intel-processoren te krijgen. Maar laten we nog even lezen wat we precies zeiden in januari:
Apple lanceert met de nodige bombarie een kleinere Mac Pro, die wordt het gepresenteerd als het summum van wat er op de markt is. Het ding heeft een M1 Pro of M1 Max aan boord, en is een stuk goedkoper dan de Intel Mac Pro. De kleine Mac Pro is zo licht dat je hem makkelijk op kunt tillen; een optie voor wieltjes is er voor deze Mac Pro niet meer. Apple handhaaft de Intel Mac Pro voor voorlopig, en geeft die machine zelfs een nieuwe processor, maar brengt dat hooguit als service-bericht. De aandacht gaat voornamelijk naar de nieuwe Mac Pro.
Waar we aan dachten, was zoiets als op dit plaatje:
Er kwam geen nieuwe Mac Pro. Ook niet in een mini-uitvoering. Of... kwam die er toch? Apple verbaasde vriend en vijand in 2022 met een compleet nieuwe computer: de Mac Studio. En is dat eigenlijk niet precies wat we schreven: "Een kleinere Mac Pro, die wordt het gepresenteerd als het summum van wat er op de markt is, Het ding heeft een M1 Pro of M1 Max aan boord, en is een stuk goedkoper dan de Intel Mac Pro. De kleine Mac Pro is zo licht dat je hem makkelijk op kunt tillen; een optie voor wieltjes is er voor deze Mac Pro niet meer." Dat is eigenlijk een vrije accurate omschrijving van de Mac Studio. Alleen wisten we de naam niet. En ook wisten we niet dat het ding qua uiterlijk meer op een dikke Mac mini dan een kleine Mac Pro zou lijken. Maar verder klopt het aardig. Een extra verrassing zat er nog bij de chips: inderdaad komt de Mac Studio met een M1 Max, zoals we schreven, maar ook met een nog veel krachtiger M1 Ultra. Die extra sterke variant van de M1 zagen wij niet aankomen.
Grappig genoeg schreven we dat Apple de 'gewone' Mac Pro min of meer ongemoeid zou laten. We voorspelden wel een kleine update, die Apple met een kort berichtje zou afdoen. Dat kwam uit, al was het geen Intel-upgrade zoals wij schreven, maar een betere grafische kaart (voortaan een Radeon Pro W5500X in alle modellen) en meer geheugen. Die onder-de-radar-update van de Mac Pro was er dus echt.
Apple heeft de deadline niet gehaald
De overgang van Intel naar Apple Silicon is dus niet in twee jaar gebeurd – en dat is verwonderlijk. Waar is Apple tegenaan gelopen? Kon een een Mac Pro met een M1 Ultra het toch niet winnen van de door Intel-processoren aangedreven Mac Pro? En waarom verkoopt Apple eigenlijk ook nog steeds een Mac mini met een Intel-processor?
Of de antwoorden op die vragen ooit komen, is twijfelachtig. Maar één ding is zeker: er zal een keer een nieuwe Mac Pro komen, met een Apple-chip erin. En ook die laatste Intel-variant van de Mac mini zal een keertje het loodje leggen. Maar nu zijn we stiekem bezig met voorspellen, en dat is nu niet de bedoeling. We blikken nu terug!
De terugkeer van de iMac Pro
Hier worden onze voorspellingen enigszins pijnlijk. Na de introductie van de 24-inch iMac in kekke kleurtjes, en het tijdelijk blijven bestaan van de 27-inch iMac met Intel-processor, dachten we dat er maar één logische conclusie mogelijk was: de iMac Pro zou terugkeren. Dit schreven we erover:
De 27-inch iMac krijgt dit jaar een M1 Pro of M1 Max (naar eigen keuze), net als de MacBook Pro die afgelopen jaar verscheen. Het apparaat wordt omgedoopt tot iMac Pro, en wordt geleverd in verschillende grijstinten en met zwarte randen om het beeldscherm.
De 27-inch iMac kreeg helemaal geen M1 Pro of M1 Max. En hij werd daarna ook niet omgedoopt tot iMac Pro. Nee, Apple draaide simpelweg de nek om van de 27-inch iMac. En wat kwam er voor terug? Helemaal niets. De iMac bestaat voortaan maar in één maat, en dat is 24-inch. Compleet foute inschatting van ons dus.
Een nieuwe Mac mini
Wat schreven we vervolgens over de Mac mini? Laten we er niet omheen draaien, dit is wat we voorspelden:
De Mac mini krijgt eind 2022 een update. Het ding wordt fors kleiner, krijgt een iets andere uitstraling maar geen kleurtjes zoals de 24-inch iMac, en blijft zo een beetje zweven tussen de Macs voor de consument en de Macs voor de professional. Er gaat een M2-chip in, net als bij de MacBook Air.
Inmiddels beginnen we onszelf behoorlijk incompetent te vinden, want hier is ook niets van uitgekomen. We troosten ons met de gedachte dat heel wat professionele Apple-watchers precies dezelfde voorspellingen deden. En allemaal zaten ze fout, want de Mac mini hield gewoon zijn bestaande uiterlijk. En verbijsterend genoeg kreeg de mini géén M2-processor, terwijl een aantal MacBooks dat wel kregen. We krabben ons nog steeds achter de oren hoe dat kan.
Gelukkig was er ook nog een voorspelling waar we wél goed mee zaten...
Nieuwe beeldschermen van Apple
Dit is wat we schreven in januari:
In 2022 breidt Apple het assortiment van losse beeldschermen uit. Het zijn nog steeds geen schermen die je voor een paar honderd euro kunt kopen, maar ze zijn wel wat lager geprijsd dan de exorbitant dure Pro Display XDR.
En dat kwam uit. Samen met de Mac Studio, bracht Apple ook de Studio Display uit. Een beeldscherm dat inderdaad een heel stuk goedkoper is dan de Pro Display XDR, maar nog steeds prijzig. Dat hadden we goed.
Je ziet aan dit alles: de toekomst van Apple-producten voorspellen, is koffiedik kijken. Je weet het nooit. Een aantal dingen hadden we goed, zoals de komst van de M2-processor, een 'kleine Mac Pro' in de vorm van een Mac Studio en nieuwe beeldschermen. Maar het waren juist de dingen die open deuren leken, die niet uitkwamen.
Dat zal ons er niet van weerhouden om in de eerste editie van 2023 toch weer voorspellingen voor het nieuwe jaar te doen. Gewoon omdat het leuk is om over nieuwe Macs te speculeren.
🎄🎅🏻
Maar eerst is het tijd voor kerst en oudjaar. We wensen jullie heel fijne feestdagen, en alvast de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar!
Onze betalende lezers schrijven we volgende week nog – dat wil zeggen; als dat lukt, want onze provider Revue stopt met haar diensten en heeft het hele member-systeem nu al ontmanteld. Dus mogelijk komt jullie editie van volgende week wat later, vanaf een nieuw platform.
Voor alle anderen geldt: tot volgend jaar!
Tot slot... Wat zegt Jack?
Er zijn mensen die aan het eind van het jaar terugblikken en er zijn mensen die vooruitblikken. Omdat in deze editie is teruggekeken, zou het mooi rond zijn als ik in dit slotwoord vooruitkijk. Een zware opgave voor me: toen ik begin twintig was schreef ik al ‘ik doe de dingen vandaag om morgen met weemoed naar gisteren te kijken’. En vooruitkijken naar wat Apple in 2023 zal doen, blijft gokken. En wie gokt verliest altijd, wat de diarree aan gokreclames op tv tegenwoordig ook mag suggereren. Maar goed. Voorgaande slotwoorden maken wel duidelijk waarop ik hoop: een 15-inch MacBook Air. Dat is alles wat ik nodig heb.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Binnenkort in Apple Books: Wat zegt Jack? – 2022
Zoals altijd, hebben we ook in de laatste dagen van dit jaar alle slotwoorden die onze columnist Jack Nouws in 2022 schreef gebundeld tot een e-book. Met de weinig verrassende titel Wat zegt Jack? – 2022. Hij staat nog niet in Apple Books, dus je krijgt in een van de volgende edities nog een downloadlink. Je kunt in Apple Books ook deze Wat zegt Jack-pagina in de gaten houden!
Volgende week dinsdag verschijnt de members-only editie van MacFan. De eerstvolgende reguliere nieuwsbrief verschijnt rond 3 januari volgend jaar.