Gloednieuwe MacBook Air!
Waarom was er eigenlijk nog een MacBook Air? Toen Steve Jobs het ding tien jaar geleden onthulde, was het een verbijsterend dunne notebook, maar tegenwoordig zijn alle MacBooks slank. Tim Cook gaf vanmiddag een duidelijke verklaring tijdens het Apple-event in New York: de MacBook Air is simpelweg the most beloved notebook ever. De MacBook Air verkoopt nog steeds erg goed, ook al was het lange tijd de enige MacBook zonder Retina-beeldscherm. Dat laatste verandert nu: de gloednieuwe MacBook Air die Apple vandaag lanceerde, heeft wél een Retina-scherm, nog steeds van 13,3 inch, maar met vier keer de resolutie van de vorige MacBook Air. Het display heeft 4 miljoen pixels. Apple moest wel, aangezien macOS Mojave subpixel-rendering van fonts niet meer ondersteunt, waardoor letters op niet-Retina-schermen er niet meer zo goed uitzien. De MacBook Air kon simpelweg niet meer achterblijven.
De MacBook Air heeft hetzelfde formaat beeldscherm als voorheen, maar de aluminium rand om het scherm is verdwenen. Daardoor heeft Apple de hele MacBook Air kleiner kunnen maken. Hij is ook ietsjes dunner en lichter. Er zijn nog een hele reeks verbeteringen: de machine heeft een Touch ID-knop rechtsboven op het toetsenbord, en bijbehorende Apple T2 security-chip, uiteraard zitten er snellere chips in, meer geheugen, zijn de speakers verbeterd (25 procent luider, met twee keer zoveel bas), er is een always-on audio-processor zodat je altijd Siri kunt roepen, het trackpad is groter en geeft haptic feedback, en via usb-c sluit je er makkelijk een 5K-beeldscherm op aan. Het grootste applaus kwam bij de onthulling dat de nieuwe Air van 100% gerecycled aluminium wordt gemaakt, waardoor het de groenste Mac ooit is.
Maar... je kunt je ook afvragen waarom de oude MacBook Air nog zo goed verkocht. Misschien omdat veel mensen nog hechten aan de oude usb-a poorten? Die heeft de nieuwe Air niet meer. Er zijn twee Thunderbolt 3/usb-c poorten, voor zowel opladen als aansluiten, en een mini-jack-aansluiting voor je koptelefoon. Meer niet. Er is ook veel kritiek geweest op de nieuwe toetsenborden met het zogenoemde butterfly-mechanisme dat Apple in nieuwe MacBooks gebruikt. Niet iedereen is er blij mee. De nieuwe MacBook Air is nu ook met butterfly-toetsenbord uitgerust. De MacBook Air gaat dus met zijn tijd mee – maar misschien zat het succes van de vorige Air nu juist wel in het feit dat veel mensen niet altijd het nieuwste willen.
MacBook Air | vanaf € 1.349
De Mac mini wordt volwassen
De nieuwe Mac mini die Apple vandaag presenteerde, is spacegrijs. Een nieuw kleurtje, dat lijkt onbeduidend, maar het is symbolisch: de Mac mini zet zich daarmee naast de iMac Pro. Ooit was de Mac mini bedoeld als een goedkope Mac die Windows-gebruikers moest verleiden om over te stappen naar de Mac. Beeldscherm, toetsenbord en muis had je als pc-gebruiker al, je hoefde alleen maar een Mac mini te kopen en je was om. De doelgroepen waar de mini ooit voor was bedoeld, hebben vandaag de dag vaak geen desktopcomputer meer als primaire computer. Studenten, kleine zelfstandigen, creatievelingen... veel mensen hebben nu een MacBook als belangrijkste computer. De mini werd vanwege zijn compacte formaat en aansluitmogelijkheden steeds meer door professionals gebruikt.
Tijd dus dat de mini volwassen wordt. En dat is vandaag gebeurd. De nieuwe spacegrijze Mac mini is met vier of zes processor-cores sneller dan ooit. Minimaal vijf keer sneller dan de oude mini, zo liet Apple zien. In voorbeelden die Apple gaf, werd louter pro-apps genoemd: Logic, MainStage, Xcode, Photoshop, Compressor. Dit is een computer voor het serieuze werk. De mini komt niet langer met Fusion Drives; alle opslag is flash. De duurste uitvoering heeft 2 TB aan flash-opslag tot zijn beschikking. De nieuwe mini heeft ook een Apple T2 security-chip, die onder andere behulpzaam is bij video-encoding: dat kan de mini nu tot dertig keer sneller. Net als de nieuwe MacBook Air, is de nieuwe mini gemaakt van 100% gerecycled aluminium, en zijn plastic onderdelen zoals de voet ook gemaakt van hergebruikt materiaal.
En hoera... de gloednieuwe Mac mini behoudt voor een deel zijn rijke aansluitmogelijkheden. Zo zijn er naast vier Thunderbolt/USB-C-poorten ook nog gewoon twee ouderwetse USB-A aansluitingen. Er is ook nog steeds een mini-jack-aansluiting voor audio. Heel fijn. Vreemd genoeg is de mini-jack voor audio-invoer verdwenen en is er ook geen sleuf voor SD-kaartjes meer.
Mac mini | vanaf € 899
Winnaars ActiveDock
In de vorige nieuwsbrief schreven we over ActiveDock: een alternatief voor het standaard Dock op je Mac. En we beloofden zes licenties voor enthousiaste MacFan-lezers die ons een mailtje stuurden! Dit zijn de zes winnaars: Pol Berlamont, Ruud Gimbergh, Marco Poppe, Philippe Schepers, Francis Vissers en Hans Witteman. Gefeliciteerd, we nemen contact met jullie op voor de licentie!
DIT VONDEN WE OOK NOG VOOR JE:
Snap heeft afgelopen week Snap Camera voor de Mac gelanceerd. Met de gratis app kun je de ‘lenzen’ uit Snapchat gebruiken op je Mac, onder andere in Skype en op YouTube. Jammer genoeg (nog) niet in iMessage.
TIP VAN EEN LEZER:
Riki Damen: ‘Doet de drukker moeilijk omdat je pdf niet CMYK is en ook geen 300 dpi? Deze website maakt het snel in orde zonder moraalridder te spelen!’
Tot slot... Wat zegt Jack?
'Ik sla de keynote eens over', zei de buurman. 'Er zit geen vernieuwing meer in.' Mijn belangstelling is om andere redenen afgezwakt. Toen Apple zich nog aan de eigen haren het moeras uittrok, zocht ik in elke keynote bevestiging dat het goed zou komen met de Mac. En het is goedgekomen.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
De volgende nieuwsbrief verschijnt op 13 november.