Met dank aan Upgreatest
Deze editie van MacFan wordt gesponsord door Upgreatest – hét adres om de harddisk van je Mac te laten vervangen door een veel snellere SSD. Ook MacFan wordt elke twee weken gemaakt op een Mac die een SSD-upgrade van Upgreatest heeft gehad – een wat oudere Mac mini die opeens weer vooruit sprint alsof-ie gloednieuw is. Bij Upgreatest kun je overigens ook terecht voor reparaties en tweedehands Macs. Dank aan onze vrienden van Upgreatest voor het sponsoren van deze editie!
Een verlate nieuwjaarsschoonmaak
Dankzij de geweldige Spotlight-zoekfunctie in macOS worden wij steeds slordiger. Documenten, foto's, urls, filmpjes... alles belandt tegenwoordig in dezelfde mappen in de Finder. Wilden we vroeger al die bestanden nog wel eens keurig opruimen in submapjes, tegenwoordig vertrouwen we honderd procent op Spotlight om alles terug te vinden. Helemaal terecht is dat niet, want Spotlight kan alleen vinden wat je zelf met een duidelijke naam of tag hebt opgeslagen. Probeer maar eens een plaatje van je hond terug te vinden dat ergens op je Mac staat weggeschreven met de bestandsnaam IMG837352... niet te doen! Had je maar ooit opgeruimd.
Elk jaar nemen wij ons in januari voor om een beetje orde op zaken in onze Mac te stellen – maar het komt er nooit van. Totdat we de app Folder Tidy zagen, tijdelijk voor de halve prijs ook nog. Een app om je mappen mee op te ruimen. Tijd voor een verlate nieuwjaarsschoonmaak!
Folder Tidy deelt de bestanden in mappen opnieuw in. Op type, op data, op tags... er zijn een heel aantal mogelijkheden. Standaard sorteert de app alle bestanden op soort. Filmpjes gaan in de nieuwe submap Films, afbeeldingen in de nieuwe submap Pictures, en ga zo maar door. Daarbij is de app verrassend goed op de hoogte bij onze test: we selecteren een map om te sorteren, en Folder Tidy maakt een submap met Texts aan waarin niet alleen Word- en Pages-documenten terechtkomen, maar bijvoorbeeld ook de scripts die we hebben geschreven met Slugline (een .fountain document). Keurig!
Jammer is dat de gloednieuwe submappen allemaal Engelse namen hebben gekregen: Pictures, Texts, Web Locations, en noem maar op. Die kun je natuurlijk hernoemen, maar op handwerk zitten we niet te wachten. Gelukkig kun je ook zelf opruimregels opstellen in Folder Tidy. Ingebouwde pruimtaken aanpassen kan vreemd genoeg niet, dus zetten we de taak Texts uit en maken we Teksten aan. We selecteren dat alle bestandstypen in de categorieën 'tekst' en 'document' in de submap Teksten terecht moeten komen... en dan gaat het mis. Bestanden van het type .txt, .rtf en zelfs .fountain gaan goed, maar Word- en Pages-documenten verhuizen niet mee. We voegen dan maar regels toe voor specifieke bestandstypen (.doc, .docx, .pages) – dat hoeft geluk maar één keer. En jawel: nu werkt het weer prima. Nu komen wel alle teksten in Teksten terecht. We kunnen de opruimtaak voortaan toepassen op talloze mappen.
Standaard sorteert Folder Tidy op type bestand. Maar je kunt ook regels toevoegen – bijvoorbeeld met data. Zo maak je makkelijk mappen met documenten uit alleen 2018, mappen met alleen pdf'jes die je de afgelopen twee maanden hebt geopend of mappen met presentaties die groter zijn dan 1 GB. Om maar wat te noemen. Heb je op 'Tidy' geklikt en ben je niet tevreden? Je kunt de opruimactie met één druk op de knop weer ongedaan maken.
Folder Tidy | € 5,49 | ★★★☆☆
Weg met die vastgeroeste bureaubladachtergrond
Ben je een beetje uitgekeken op de standaard collectie bureaubladachtergronden in macOS? Wil je iets nieuws, maar heb je geen zin om lang te zoeken naar iets moois? Of wil je graag elke dag verrast worden met iets anders? Installeer dan eens Unsplash Wallpapers!
Unsplash is een platform voor rechtenvrije foto's. Met vaak wat mooier, origineler beeld dan stocksites zoals Shutterstock. Zoek je een foto voor een presentatie of voor je website, dan is de website van Unsplash een snoepwinkel waar je uren in kunt grasduinen – en je hoeft nergens voor te betalen. Zoek je een mooie foto voor op je bureaublad, dan installeer je de app Unsplash Wallpapers. Het ding nestelt zich in de menubalk en trakteert je elke dag, volautomatisch, op een nieuwe achtergrond. Het zijn altijd wonderschone foto's, doorgaans natuurlandschappen. Staat de kiek-van-de-dag je niet aan? Klik op de refresh-knop en je krijgt meteen iets anders. Of kies een eerdere foto die je mooi vond. Het is allemaal zo gepiept. Vind je de foto zo belachelijk fraai dat je hem wilt bewaren? Druk op download en de afbeelding staat in de map Downloads. Wat is het leven toch mooi!
Unsplash Wallpapers | gratis | ★★★★★
Zelf een vertaalwidget maken voor Dashboard
In de vorige nieuwsbrief schreven we over een vergeten stukje macOS: Dashboard. We kregen opvallend veel reacties van mensen die Dashboard nog dagelijks gebruiken – en tegen beperkingen aanlopen. Onder andere van Olaf Vellinga:
Mijn vriendin en ik zijn nog steeds een bijna dagelijkse gebruiker van Dashboard. Handig vanwege de overlay functie zodat je altijd het document op de achtergrond ziet, waar de getallen staan om een conversie of berekening te doen. Alleen jammer dat de vertaalwidget niet meer bestaat. Was ook erg favoriet. Het mag dus duidelijk zijn dat ik het betreur dat Apple niets meer doet met deze geweldig functionaliteit.
Apple heeft de vertaalwidget inderdaad om zeep geholpen. Maar er is een workaround! Ga daarvoor eerst naar Safari, en open daar translate.google.nl. Sleep het browservenster tot een zo klein mogelijk, widget-achtig formaat. Klik dan in de menubalk op Archief en kies Open in Dashboard. Je moet nu een kader slepen in het browservenstertje. Dat gaat niet helemaal lekker, maar als je het toch doet, dan verschijnt die selectie als widget in Dashboard. En daar werkt-ie ook – het lukt ons alleen niet om de talen te kiezen in de widget. Dus je moet in Safari eerst kiezen welke vertaling je vaak wilt toepassen: van Engels naar Nederlands, van Nederlands naar Frans, van Duits naar Spaans, of wat dan ook. Desnoods maak je een paar widgets aan met verschillende taalinstellingen.
DIT VONDEN WE OOK NOG VOOR JE:
Phil Schiller van Apple heet Microsoft Office welkom in de App Store. Wat het voordeel voor gebruikers is, wordt ons niet duidelijk. Je kunt apps als Word en Excel weliswaar los downloaden, maar je hebt er nog steeds een Office 365-abonnement bij nodig. Vind jij het handiger om Office te installeren via de App Store? Laat het ons eens weten!
Dell is misschien niet het populairste merk onder Mac-gebruikers, al was het maar vanwege domme uitlatingen over Apple van Michael Dell in het verleden. Maar dit 49-inch beeldscherm (ruim 1 meter 20 breed!) moet een genot zijn voor iedere Mac-gebruiker die tot nu toe met twee beeldschermen naast elkaar werkt. Het ultrawidescherm is licht gebogen en heeft een 5K-resolutie. Je moet er wel even voor sparen.
In de allereerste MacFan-nieuwsbrief kondigden we aan dat Motif binnenkort ook in Nederland en België beschikbaar zou zijn – en nu is dat zover. Motif is een app van de Amerikaanse drukker die voorheen de fotoboeken afdrukte die je in iPhoto en Foto's kon bestellen. Apple is gestopt met die dienst, maar met Motif zou je je Foto's-fotoboeken alsnog moeten kunnen bestellen. Wij gaan het uitproberen – het resultaat zie je binnenkort in deze nieuwsbrief!
Tot slot... Wat zegt Jack?
De aandelen Apple staan weer hoog boven het niveau van vóór de winstwaarschuwing in januari 2019. Maar dat maakt niets uit, Apple is gedoemd, dat weet iedereen al sinds de introductie van de Macintosh, 35 jaar geleden. Komt niks van terecht, van dat bedrijf.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
De volgende nieuwsbrief verschijnt op 19 februari.