Zo, macOS Sequoia is geïnstalleerd op onze Macs. Nu eens even zien wat er voor nieuws te bewonderen is. Een nieuw wallpapertje, dat spreekt voor zich. Maar wat is er verder? Apple Intelligence natuurlijk! Want Apple roept al maanden dat dat eraan komt in iOS en macOS! Sterker nog, als je nu naar de Nederlandstalige webpagina van Apple over macOS Sequoia gaat, dan zie je dit staan:
Bovenaan die pagina prijkt de kop ‘Apple Intelligence’, en meteen daaronder zie je de geweldige dingen die deze intelligentie in macOS voor je kan doen: e-mailtjes in je inbox samenvatten, helpen om e-mails te schrijven, afbeeldingen genereren, Genmoji aanmaken voor gesprekken, en noem maar op! Ook is ChatGPT geïntegreerd in macOS en is Siri veel beter geworden!
Is het niet fantastisch?
Als het waar was wel. Maar Apple’s marketingafdeling kan nog zo hard roepen, al die nieuwe functionaliteiten zijn er niet. Laten we even met je doornemen waarom het er niet is:
Apple heeft Apple Intelligence nog niet af. Beetje verdrietig, maar zelfs het kant-en-klare ChatGPT inbakken, is niet op tijd gelukt. In Nederland niet, maar ook in de rest van de wereld niet. Enorme dooie mus dus. Apple zegt dat de bèta-versie van Apple Intelligence eind dit jaar komt in een update (bèta, dan nog steeds niet af dus!).
Jij blij, want eind dit jaar is toch in ieder geval binnen een paar maanden, maar reken je niet rijk: in december verschijnen de eerste Apple Intelligence-functies (we weten niet eens zeker welke) alleen in Amerika en andere Engelstalige landen.
Op zich begrijpelijk dat Apple Nederland even aan de slag moet met een Nederlandse vertaling, maar of die dan komt, is ook weer uiterst twijfelachtig, omdat Apple heeft gezegd dat Apple Intelligence voorlopig niet in de EU zal verschijnen, omdat Apple wat moeite heeft met de regels van de Digital Markets Act in de EU. Dat zijn regels die tegen grote bedrijven als Apple zeggen: hee, misbruik je monopolie eens niet zo, andere bedrijven moeten ook een eerlijke kans maken (ietwat ruwe samenvatting).
Voorlopig geen Apple Intelligence dus. Laten we dan eens kijken naar andere leuke nieuwigheden, die wél in macOS Sequoia zitten.
Twee nieuwe app-iconen springen meteen in het oog: Wachtwoorden en Synchrone iPhone-weergave. Laten we even met die laatste beginnen. Apple heeft er veel over verteld de laatste tijd…
Synchrone iPhone-weergave
In de gebruikershandleiding in Sequoia staat het haarfijn uitgelegd: met de Synchrone iPhone-weergave kun je een virtuele, volledig werkende versie van je eigen iPhone op het bureaublad van je Mac gebruiken!
Ideaal als je je iPhone even nodig hebt terwijl je op zolder achter je iMac zit en je telefoon beneden in je jaszak zit. Niet nodig om de trap af te lopen.. gebruik gewoon de virtuele versie van je iPhone op je Mac. Zo ongelooflijk handig. Alleen… als je die app aanklikt… wat gebeurt er dan?
Haha, je woont in de EU, sukkel! Natuurlijk kun je Synchrone iPhone-weergave niet gebruiken. Apple heeft het helemaal werkend, maar omdat de EU tegen Apple zegt: goh, wat mooi, dat zou dan eigenlijk ook moeten werken voor mensen met een Android-telefoon, is Apple boos en krijgen wij deze functie niet. En eigenlijk moeten we dit nog iets nuanceren: de EU zegt niet dat Apple virtuele weergave van Android-toestellen moet inbouwen, maar vindt dat Apple andere ontwikkelaars niet mag tegenhouden om bijvoorbeeld een app te ontwikkelen die hetzelfde doet voor Android-toestellen. Enfin, heel juridisch geharrewar. Feit is in ieder geval: Apple heeft dit niet beschikbaar gemaakt in de EU. De app is er wel, en de uitleg hoe het werkt ook, maar als je erop klikt werkt het niet, en dat is eigenlijk gewoon heel kinderachtig van Apple.
Hetzelfde geldt voor notificaties van je iPhone. Je kunt ervoor kiezen dat die voortaan ook op je Mac verschijnen. Kan handig zijn als je Wordfeud speelt en een melding krijgt dat je nog maar een uur hebt om een woordje te leggen. Misschien wil je die melding dan ook op je Mac krijgen. Dat kan als je de laatste versie van iOS en macOS gebruikt. Op je iPhone moet je het dan even aanzetten:
Maar dan gebeurt er niks. Je krijgt niet eens een melding dat er niks gaat gebeuren. Geen enkele notificatie van je iPhone zal op je Mac verschijnen. Want je woont in de EU en Apple is boos op de EU.
Wachtwoorden
Dan maar die andere nieuwe app proberen: Wachtwoorden. Zoals de naam al zegt: een nieuwe app om je wachtwoorden in te bewaren en te beheren. En hoera: die app doet het ook echt. De nieuwe Wachtwoorden-app doet op zich niet veel meer dan de oude app Sleutelhangertoegang, maar zit niet zo verstopt en is ook een stuk gebruiksvriendelijker.
Het vreemde is alleen: Sleutelhangertoegang is er ook nog steeds. En het is een beetje vaag wat nou in de ene app zit en wat in de andere. Na het installeren van macOS Sequoia zagen wij dat wachtwoorden waren verhuisd van Sleutelhangertoegang naar Wachtwoorden… maar niet allemaal. Een paar wachtwoorden die wij handmatig hadden toegevoegd aan de sleutelhanger, zijn niet mee verhuisd. Bijvoorbeeld ons Telegram-wachtwoord:
Eerlijk is eerlijk: misschien ligt dat niet aan Sequoia, maar aan iCloud-synchronisatie. Want het wachtwoord verscheen ook al nooit als we het op onze iPhone opzochten. Maar andere dingen liggen wel aan Sequoia. Zo maakten we in Sleutelhangertoegang een beveiligde notitie aan met ons wifi-wachtwoord en ook wat andere gegevens van het wifi-netwerk. Maar beveiligde notities verhuizen niet mee naar Wachtwoorden. Dus eigenlijk staat niet alles meer op één plek.
Een beetje een rommelige overgang, al moeten we zeggen dat de Wachtwoorden-app wel echt veel fijner is dan Sleutelhangertoegang.
Rekenmachine
Nog wat meer nieuwigheden. De Rekenmachine in macOS is ook op de schop gegaan. Ten eerste is de vormgeving veranderd. Hieronder zie je even de oude versie (uit Sonoma) en de nieuwe versie (in Sequoia) naast elkaar:
Heel eerlijk? Wij vonden de oude een overzichtelijker, en beter leesbaar. Maar goed, het moet natuurlijk als twee druppels water lijken op de rekenmachine op je iPhone. Een wonderlijke keuze is dat Apple de menubalk minder belangrijk maakt in Rekenmachine.
Vergelijk de menubalk van Rekenmachine maar eens in Sonoma en Sequoia:
Je ziet dat bijvoorbeeld de conversie-functie uit de menubalk is verwijderd, terwijl Rekenmachine nog steeds dingen kan omrekenen. Die functie kun je via Weergave in de menubalk nog wel vinden, maar er is in de menubalk geen lijstje meer van allerlei dingen die je kunt omrekenen. Apple heeft in plaats daarvan een knop onderin de Rekenmachine toegevoegd, die er net zo uitziet als op je iPhone. Klik daarop, en je krijgt extra functies te zien.
Behalve de ‘Reken om’-functie, zie je daar ook de Wiskundenotities waar Apple ons zo enthousiast over maakte. Die functie is natuurlijk het mooist op de iPad, waar je met je Apple Pencil rekensommetjes kunt krabbelen, gewoon in je eigen handschrift, en dan zet Apple de goede oplossingen erachter. Kijk nog even naar wat Apple demonstreerde tijdens WWDC:
Op de Mac moet je het typen en dat oogt minder sexy, dat begrijpen we. Maar laten we het toch eens proberen. We klikken in Rekenmachine op Wiskundenotities… en dan opent meteen de app Notities. We maken het macOS niet meteen heel moeilijk:
Je ziet, wij typen ‘1+1=’ en Notities zet er meteen een 2 achter, in geel. En dat is correct. Uiteraard kunnen we ook veel lastiger sommen typen, en die kan Wiskundenotities ook. Maar waarom zou je een notitie aanmaken voor een simpele rekensom? Zulke sommen kun je gewoon in Rekenmachine doen. De meerwaarde zit hem er natuurlijk in als je iets rekenkundigs typt in een notitie. Dus laten we eens wat woorden aan de som toevoegen, en kijken wat er dan gebeurt:
Nu hadden wij natuurlijk gehoopt dat Notities ‘3 koeien’ als antwoord zou typen. Maar in plaats daarvan gebeurt er helemaal niks. Want o ja, Apple Intelligence is er natuurlijk nog niet. Voor de grap typen we hetzelfde ook even in de Mac-app van ChatGPT, die je hier kunt downloaden.
ChatGPT begrijpt '1 koe + 2 koeien’ wel. Pijnlijk.
Overigens is ChatGPT een erg fijn appje als je alvast wat AI op je Mac wilt hebben. Het mooie is vooral dat je ChatGPT heel snel kunt raadplegen. Druk op ⌥ en de spatiebalk, en er verschijnt meteen een chatbalkje. Een beetje zoals Spotlight op je Mac werkt. Heel handig.
Voor de gein typen we de rekensom met koeien ook nog even in op onze Rabbit R1 – een AI-gadget die door veel reviewers is neergesabeld, maar die het na een gestage stroom updates toch best aardig doet eigenlijk. We tikken het koeiensommetje in… En wat zien we?
Goed, tot zover ‘Wiskundenotities’ in macOS. En tot zover ook maar onze recensie van macOS Sequoia. Een halfbakken product. Had je ervoor moeten betalen, zoals heel vroeger, dan hadden we gezegd: koop het niet. Het is gratis, dus dan kun je het natuurlijk gewoon downloaden. Maar verwacht er niet te veel van. De nieuwe wallpaper is wel fraai.
Even nostalgisch worden met een lettertype
Herinner je nog de tijd dat je een matrixprinter had? Misschien hoor je meteen het knarsende en piepende geluid als dat ding stond te printen. Er gingen geen A4’tjes in, maar speciaal papier met gaatjes aan de zijkanten, waarmee het papier door de printer werd geleid. Als de print klaar was, kon je de randen eraf scheuren, zodat je de gaatjes kwijt was.
Zo zag het er dan uit:
Met zo’n pixelig font ook. Niks sierlijke letters; het is hoekig en blokkerig allemaal. Toen was het vreselijk… maar nu, als je eraan terugdenkt, smelt je hart natuurlijk. Wat een mooie tijd was dat toch! Je speelde Prince of Persia op je pc (ook al zo pixelig), je bekeek websites met Netscape Navigator, en als je online ging, dan hoorde je eerst de schrille piepjes van je 33K6-modem die inbelde.
Als je nou een klein beetje van die tijd terug wilt hebben op je Mac, download dan het font Departure Mono. Of bekijk in ieder geval eens de prachtige bijbehorende website. De letters zien eruit alsof ze rechtstreeks uit je oude matrixprinter rollen. Departure Mono is ontworpen door Helena Zhang en is gratis te downloaden. Het font heeft een SIL Open Font License, wat betekent dat je geen gedoe hebt met rechten: je kunt het font overal voor gebruiken. Maar als je nou wereldberoemd en schathemelrijk wordt met een product waarvoor je haar font hebt gebruikt, misschien is het dan wel schappelijk om haar een kleine fooi te geven via buymeacoffee.
Het was tijd. Mevrouw Nouws kon haar MacBook Air uit 2014 allang niet meer updaten. Bellen via Teams was moeizaam en dat is een enorme handicap in deze tijd van hybride werken, waarin sms, telefoon en e-mail blijkbaar niet meer bestaan. In de winkel was ze meteen verliefd op de 15” Air, die maar een beetje groter bleek dan haar oude 13”. Helaas niet op voorraad met 16GB RAM en 1TB SSD. ‘Mag ik vragen waarom u zoveel werkgeheugen en opslag nodig heeft?’ vroeg de verkoper, met zijn hand op de 8GB/1TB-versie. ‘Dat scheelt 500 euro.’ Klopt, maar op een levensduur van tien jaar scheelt het 700 euro aan meerkosten voor een iCloud-abonnement. Daar had hij niet van terug.
– Jack Nouws, MacFundamentalist