De laatste MacFan van het jaar – voor onze members! Met als titel ‘We doen er nog eendje’, wat geen typfout is… maar een verwijzing naar ons eerste item hieronder!
We bedanken al onze betalende lezers voor jullie lidmaatschap… we hopen jullie volgend jaar ook weer mooie edities te mogen bezorgen!
Het is een vogel, het is een eend, het is... een browser!
De browserkeuze op je Mac wordt nog iets complexer. Naast de vier grote browsers (Safari, Chrome, Firefox en Edge) duiken steeds meer browsers op die zich focussen op privacy. Brave is daar een goed voorbeeld van. Zoekmachine DuckDuckGo meldt zich nu ook met plannen voor een eigen browser voor de Mac. Uiteraard is browser zo ingericht dat je kunt zoeken en surfen zonder sporen achter te laten, en DuckDuckGo wil de app ook zo clean mogelijk houden.
De DuckDuckGo-browser is geen Chromium-fork, zoals veel andere kleinere browsers, maar baseert zich op elk besturingssysteem op de ingebouwde web-engine. Op de Mac is dat dus WebKit.
Er valt verder nog niet zo veel te zeggen over de browser, aangezien hij nog niet is uitgebracht en er ook nog geen verschijningsdatum bekend is. DuckDuckGo zoekt wel bèta-testers, dus als je zin hebt… zie de tweet hieronder, misschien kunnen ze nog steeds mensen gebruiken.
Notchmeister
De notch op de nieuwe MacBook Pro is niet alleen een functionele hap uit je beeldscherm (onder andere de FaceTime-camera zit erin verborgen); het is ook een statusdingetje geworden. Heb je een notch, dan heb je het nieuwste-van-het-nieuwste. Dus we beschreven eerder in MacFan apps om de notch te verbergen, maar dat is juist helemaal niet wat iedereen wil. Sterker nog, sommige mensen willen hun notch juist liever benadrukken. En dat kan met Notchmeister, een app van The Iconfactory. Met het gratis appje kun je virtuele (kerst)lampjes aan je notch hangen, er een glow-effect op loslaten die meebeweegt met je muiscursor, en noem maar op. Het zijn erg creatieve effecten, en wellicht zijn ze ook wat onzinnig, maar het is leuk om even mee te spelen.
En als je nou géén notch hebt, omdat je een oudere Mac hebt… dan kun je met Notchmeister ook een virtuele notch op je beeldscherm toveren. Volkomen idioot natuurlijk, maar wel fashionable.
Notchmeister | gratis | ★★★☆☆
Als het echt kleiner moet
Vorige week stond er een recensie van Myst in MacFan – geschreven door Harry Hol. Toen Harry de tekst en de screenshots mailde, stuurde hij er een berichtje achteraan met de vraag of het niet leuk was om een GIFje te gebruiken. Bewegende beelden dus. Hartstikke leuk, en een paar minuten later stuurde Harry dit geanimeerde plaatje:
GIFjes maken kan met talloze apps. Final Cut Pro kan het ook; je kunt een videofragment gewoon als GIF exporteren. Een GIF kun je maken van een reeks afbeeldingen, of je kunt hem maken van een video. In dat laatste geval krijg je alleen vaak een GIF-bestand van enige omvang. Het GIFje dat Harry stuurde was zo’n 16 MB. Dat was problematisch, want Revue (de provider die we gebruiken voor deze nieuwsbrieven) accepteert GIFjes tot maximaal 9,5 MB. Hoe krijg je een zo’n geanimeerd plaatje kleiner, zonder hem opnieuw te maken maar dan op postzegelformaat?
Tijd om eens een oudgediende op onze Mac te bespreken: de gratis app ImageOptim. Een programmaatje gespecialiseerd in het comprimeren van afbeeldingen, en ook GIFjes. Voor dat laatste gebruiken wij hem voornamelijk.
ImageOptim heeft een hele reeks compressie-algortimes aan boord voor het kleiner maken van JPG-, PNG- en GIF-bestanden. Je kunt ze naar eigen voorkeur in- en uitschakelen, maar wellicht verdienen de opties die standaard aan staan de voorkeur. Je kunt ook aangeven of bij de compressie metadata verwijderd moet worden (zoals locatiegegevens). Je kunt de app dus ook gebruiken om niet te comprimeren, maar alleen die metadata te verwijderen. Wat handig kan zijn als je foto’s online publiceert (bijvoorbeeld op je eigen website) maar niet wilt dat iedereen kan achterhalen waar die zijn genomen, of wanneer precies.
Vervolgens kun je de kwaliteit van de gecomprimeerde afbeelding instellen. Hoe lager de kwaliteit, hoe kleiner ook het bestand. Je moet zelf een beetje uitvogelen waar de sweet spot zit voor jouw afbeeldingen. Je stelt de kwaliteitsniveaus per bestandstype in.
Na het instellen van de kwaliteitsniveaus kun je afbeeldingen in de app slepen, en die worden dan stantepede gecomprimeerd. Je ziet meteen tot welk percentage de bestandsgrootte is teruggebracht.
Belangrijk om te weten: ImageOptim maakt geen kopie van het bestand, maar verkleint het origineel. Sleep een bestand in de app, en de compressie wordt er meteen op losgelaten en je origineel is verdwenen. Vind je dat (net als wij) te riskant, maak kan eerst een kopie en sleep die erin. Dit is omslachtig, en dit ongemak is de reden dat we de app geen vijf maar vier sterren geven. Vooral omdat je er echt aan moet denken om die kopie te maken, en niet het origineel in de compressiemolen te slepen. Maar dat is dan ook het enige ongemak, en zeker te vergeven voor een gratis app. ImageOptim doet verder perfect waar we ’m voor hebben geïnstalleerd. Een must-have als je vaak afbeeldingen wat kleiner wilt maken.
ImageOptim | gratis | ★★★★☆
Dat was het voor deze week…
WE WENSEN JULLIE EEN FIJNE JAARWISSELING! 🎆
MacFan verschijnt voor betalende leden elke dinsdag. Tot volgende week!