Als je de Finder (heel even) zat bent
Elk programma op je Mac sluit je met ⌘Q – maar niet de Finder. Ook via de menubalk vind je geen optie om Finder af te sluiten. Ergens logisch: Finder is zo'n essentieel onderdeel van macOS, dat het altijd moet draaien. Al was het alleen maar om te laten zien wat je allemaal op je bureaublad hebt staan (je bureaublad is in feite ook een Finder-venster). Als Finder hopeloos vastloopt, dan is er alleen de optie om de Finder te herstarten via > Forceer stop... (waar je dan de Finder selecteert en op ‘Start opnieuw’ klikt).
Of... zou je Finder toch kunnen afsluiten zoals elk ander programma? Met een kleine aanpassing in macOS wel! Open daarvoor Terminal, en plak daar deze regel in:
defaults write com.apple.finder QuitMenuItem -bool true; killall Finder
Druk op enter, en je zult merken dat Finder meteen herstart. Open dan eens een willekeurig Finder-venster, druk in de menubalk op Finder, en zie: daar zie je opeens de optie ‘Stop Finder’. Klik erop (of druk op je toetsenbord op ⌘Q) en Finder sluit keurig af. Je merkt dat het duidelijkst aan je bureaublad: daar is opeens niks meer op te zien. Klik in je Dock op het Finder-icoon, en Finder start op en alles is weer terug.
Maar waarom zou je Finder eigenlijk willen afsluiten? Het kan handig zijn als je talloze Finder-vensters open hebt staan, die je niet allemaal een voor een wilt wegklikken. Het kan ook handig zijn om even snel een maagdelijk schoon bureaublad te hebben – makkelijk als je iemand op je Mac wilt laten meekijken zonder al te veel prijs te geven van je rommelige persoonlijkheid. En in het zeldzame geval dat Finder zich raar gedraagt, kan het handig zijn 'm even opnieuw op te starten.
Heb je spijt van je aanpassing in macOS, dan maak je hem met deze regel weer ongedaan:
defaults write com.apple.finder QuitMenuItem -bool false; killall Finder
Wat we ook nog voor je vonden…
Een MacBook met 5G?
We zijn bij MacFan niet zo van de geruchten, maar bij deze voorspelling klopt ons hart vol verwachting: Apple zou volgens DigiTimes volgend jaar al MacBooks met een ingebouwde 5G-modem willen presenteren. Dat Apple aan eigen 5G-chips werkt, is geen grote gok: Apple kocht recent de modem-tak van Intel. Dat de MacBook wel eens het eerste Apple-apparaat met een 5G-verbinding zou kunnen zijn, is wat meer nattevingerwerk. Tot nu toe heeft geen enkele Mac een eigen mobiele verbinding. Het zou natuurlijk ook zomaar kunnen dat er MacBooks arriveren die net als de iPad een 4G-chip aan boord hebben. Zouden wij ook al heel blij mee zijn – dat gedoe met Hotspot op de iPhone zijn we graag een keer kwijt.
Een wat vreemde boodschap van Apple
Apple is graag een poëtische techreus. En soms is dat heel mooi, zoals in de beroemde 1984-commercial voor de Macintosh en de Think Different-campagne. Apple's meest recente commercial voor de Mac probeert ook poëtisch voor de dag te komen:
De tekst van de voice-over:
You have no idea what you're doing. This is great. People who know what they're doing know the rules and know what is possible and what is impossible. You do not. The rules on what is possible and what is impossible in the arts were made by people who had not tested the bounds of the possible by going beyond them. And you can.
Het is een wat vreemde tekst. We begrijpen wel wat Apple bedoelt: het is tof als mensen experimenteren, de grenzen opzoeken en dingen anders proberen te doen dan we met zijn allen gewend zijn. Maar om Mac-gebruikers nou aan te spreken met ‘You have no idea what you are doing’? Dat klinkt ons toch iets teveel alsof Mac-gebruikers maar wat aanmodderen. Ook mensen die experimenteren weten vaak erg goed waar ze mee bezig zijn.
En als we nog iets vreemds mogen opmerken over deze commercial: hij zit vol met beelden van MacBooks met een lichtgevend Apple-logo, terwijl Apple die niet meer verkoopt. Apple maakt eigenlijk nooit reclame met oude producten – maar kennelijk doen MacBooks zonder lichtgevend appeltje het op camera toch minder goed.
Lezerspost
Fluid is beperkt gratis
Een paar weken geleden bespraken we Flotato: een app waarmee je met een paar clicks een Mac-app maakt van websites zoals Instagram en Netflix. In de vorige nieuwsbrief kwam lezer Tony Broekhof met een alternatief:
Flotato, leuk. Maar Fluid kan dit ook en dan gratis. Ik weet niet welke verschillen er tussen deze programma’s zijn, maar ik werk al lang met Fluid en tevreden!
Daar kwam vervolgens deze reactie van Simon G. Maasdam op:
De FluidApp is niet helemaal gratis, zoals in de laatste nieuwsbrief staat. De app is gratis te gebruiken, maar wel met de nodige beperkingen. Het kost € 5,- om die op te heffen. Wat de app zeker waard is overigens. Apps gemaakt met de beperkende maatregel moet je opnieuw maken nadat je hebt betaald, anders houden ze hun beperkingen.
Dank voor die toevoeging, Simon!
Tot slot... Wat zegt Jack?
Ik zit af en toe in de trein, in Pages, op mijn iPad 2018 aan teksten te werken. Als ik dan 's avonds de Mac opstart, opent Pages op de pagina waar ik was gebleven. Als ik op mijn iPhone een e-book lees en op de iPad verder wil lezen, opent het op de pagina waar ik was gebleven. De playlist op mijn Mac synchroniseert onmiddellijk met mijn iPhone. Iedere keer als mensen over 'het gesloten bolwerk van Apple' beginnen, knik ik instemmend. Het is een paradijs.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
De volgende nieuwsbrief verschijnt op 20 augustus.