Alweer iets om in je agenda te zetten
Het feest gaat maar door... na het event Time Flies in september (waar Apple nieuwe iPads en Apple Watches lanceerde) en Hi, Speed in oktober (waar de iPhone 12 het daglicht zag), komt Apple dit jaar met nóg een virtueel event: One more thing. Aangezien Tim Cook al eens beloofd heeft dat er nog voor het einde van dit jaar een eerste Mac met Apple Silicon zou worden uitgebracht, is het uiterst aannemelijk dat we die Mac gaan zien op 10 november.
Wil je nog een hint van Apple dat het om Macs gaat? Zoals Apple al een paar keer eerder deed, heeft de event-pagina op de website van Apple een augmented reality easter egg. Die kun je alleen zien als je de pagina met je iPhone of iPad bezoekt. We hebben er gisteravond laat even mee gespeeld, en dit is dan wat je ziet:
Een Apple-logo dat open- en dichtklapt als een MacBook. Is dat een hint, of wat?
Mac-verkopen gaan door het dak
Je zou denken dat Apple's aankondiging in juni dat toekomstige Macs worden uitgerust met Apple's eigen processoren (n plaats van Intel-processoren) ervoor zorgt dat mensen de hand even op de knip houden. Als je nog even kunt wachten met een nieuwe Mac, dan loont het om te wachten tot de nieuwe Apple Silicon-Macs er zijn. Maar niets is minder waar: in het vierde fiscale kwartaal van 2020 (het derde kalenderkwartaal) heeft Apple een recordaantal Macs verkocht. Meer dan in welk kwartaal ook; met een omzet van 9 miljard dollar. Corona zou daar best eens een rol in kunnen spelen: nu veel mensen thuis werken en leren, is een goede computer erg belangrijk. Zeker met al die videocalls. Dat belooft wat voor het volgende kwartaal, als die nieuwe Apple Silicon-Macs er wél zijn...
Stukjes Dock verspreid over je scherm
Ook al heb je een heel groot beeldscherm, of twee schermen naast elkaar, één ding verandert nooit: gedoe met vensters. Als je aan een project werkt, heb je al snel talloze vensters openstaan: een Finder-venster met bestanden, een e-mail met instructies, een pdf-met een planning, een Safari-venster om dingen op te zoeken... en dan natuurlijk nog je tekstverwerker, of je video-editor, of Photoshop, of waar je ook maar mee aan het werk bent. En natuurlijk: je kunt vensters keurig minimaliseren, zodat ze allemaal netjes in je Dock staan. Maar de praktijk is toch vaak dat je ze allemaal over elkaar heen open hebt staan. En nog erger: dat je ze soms per ongeluk helemaal wegklikt, terwijl je ze geopend had willen houden. Een app die dit jaar in de Mac App Store verscheen en je daarbij kan helpen, is Panelicious.
Panelicious voegt 'panels' toe aan je scherm. Of eigenlijk kunnen we beter zeggen: stukjes Dock. Zoals op het plaatje hierboven. Een panel kan één of meerdere items bevatten: apps, documenten, mappen... alles wat op je bureablad kan staan, kan ook in een panel. Je kunt maximaal 9 panels plaatsen: vier in de hoeken, vier aan de zijkanten (links, rechts, boven en onder) en eentje midden in je scherm (een onlogische plek, maar het kan). De panels blijven standaard altijd boven andere vensters zweven; ze zijn dus altijd zichtbaar (tenzij je die functie uitschakelt). En dat is een ideale manier om snel even een workflow te organiseren voor een grote klus.
Een workflow met Panelicious
Zo hadden wij een grote redigeerklus voor teksten voor een museum. We verdronken tijdens het redigeren al snel in de vensters, maar met Panelicious konden we het allemaal wat makkelijk maken. Zie nog eens het plaatje hierboven. Linksboven plaatsten we de projectmap, waar alle bestanden in staan. Daar kunnen met nu altijd met één klik naartoe. Rechtsboven een pdf met de planning van het project – die we af en toe willen bekijken. Linksonder de website woordenlijst.org, die we constant gebruiken om de juiste spelling van woorden te controleren. Rechtsonder een e-mail met daarin een hele reeks verzoeken van de opdrachtgever – daar klikken we ook steeds naartoe. Links hebben we vervolgens ook nog een panel gemaakt met andere mappen die we vaak openen: Documenten, Downloads en Dropbox, en rechts twee programma's die we herhaaldelijk gebruiken tijdens het redigeren: Safari om dingen op te zoeken, Tot om verwijderde stukjes tekst even te parkeren. Alles wat we nodig hebben voor deze klus, staat handig in beeld – en blijft ook in beeld. Kijk maar wat er gebeurt zodra we allerlei vensters open hebben staan:
De panels blijven zichtbaar. Heel handig. Ben je eenmaal klaar met het project, of ga je even iets anders doen, dan zet je de panels van Panelicious heel makkelijk even uit, via een icoontje in de menubalk. En weer aan zodra ze ze weer nodig hebt.
Je kunt de panels vormgeven zoals je wilt. Hun achtergrond kan licht, donker of transparant zijn, je kunt de grootte en de positie aanpassen, en uiteraard items toevoegen en verwijderen:
Panelicious is een klein appje dat groot gemak brengt. Je wil de panels vermoedelijk niet constant gebruiken, maar bij grote projecten met veel mappen en bestanden, is het erg handig. De app is gratis, wat eigenlijk ongelooflijk is. Wij hadden er ook best een paar euro voor willen betalen.
Panelicious | gratis | macOS 10.15 of later | ★★★★★
Nog twee kleine updates:
Diffchecker | Hoe irritant als iemand wijzigingen aanbrengt in een document van jou, en daarbij 'Wijzigingen bijhouden' niet aanzet. Wat heeft-ie allemaal uitgespookt? We bespraken ooit in deze member-editie van MacFan de app Diffchecker. Je kunt er twee documenten mee vergelijken. Bijvoorbeeld Word-documenten, of pdf'jes. Nu is daar een optie bijgekomen: Excel-documenten vergelijken. Het kan via de betaalde Mac-app van Diffchecker, maar ook gratis via hun website.
Retroactive | Ook eerder besproken in de member-editie: installeer iTunes, iPhoto en Aperture op je Mac met macOS Catalina. Die oude apps zijn gewoon 64-bit, dus er is geen technische oorzaak waarom je ze niet meer zou kunnen gebruiken. Apple wil het alleen niet. De app Retroactive zorgt ervoor dat ze weer draaien op je Mac met de laatste versie van macOS. Inmiddels heeft Retroactive er wat kunstjes bijgekregen. Ten eerste zorgt de laatste versie er straks ook voor dat je iTunes, iPhoto en Aperture op een Mac met macOS Big Sur kunt draaien. Daarnaast weet de app ook Xcode 11.7 actief te krijgen op een Mac met Mojave, en kun je ook Final Cut Pro 7, Logic Pro 9 en iWork '09 werkend krijgen onder macOS Mojave en High Sierra.
MacFan verschijnt voor members elke dinsdag. Tot volgende week!