Een portemonnee voor Grams op je Mac
Techbedrijven storten zich in het betalingsverkeer. Apple pakt het redelijk traditioneel aan: Apple Pay is een samenwerking met bestaande banken, en de Apple Card is eigenlijk een dienst van Apple, Goldman Sachs en Mastercard. Het zorgt allemaal voor wat meer gemak, maar het zet de financiële wereld ook weer niet op zijn kop. Facebook is heel wat anders van plan, met een nieuw cryptomunt: de Libra. En een bijbehorende digitale portemonnee waar je die Libra's in kunt bewaren: Calibra.
Tot nu toe zijn bitcoins en andere cryptovaluta vooral een speeltje voor beleggers gebleken; in het dagelijkse betaalverkeer gebruikt niemand ze. Alleen makers van ransomware lijken te staan op betalingen met bitcoins. Facebook wil dat de Libra daadwerkelijk een munt is waarmee je straks betalingen kunt doen. Via WhatsApp, Messenger, Instagram, of waar dan ook. Bij een betaling met een cryptomunt zit er geen bank meer tussen de betaler en de ontvanger – dat maakt het hele financiële systeem in een klap anders. Niet zo gek dan ook dat de Amerikaanse overheid met argusogen kijkt naar de Libra – en dat het bedrijf tegen nogal wat problemen aanloopt. Facebook trekt met de Libra aan een dood paard, schrijft techjournalist Matthew De Silva op Quartz. Grote partijen als Mastercard, Visa, Paypal en eBay zijn inmiddels al uit het project gestapt. Google even op 'Facebook Libra' en je ziet een lange lijst van nieuwsartikelen vol kommer en kwel. Moeten we cryptomunten voor het dagelijkse betalingsverkeer dus maar weer even vergeten?
Er is nog een techbedrijf dat flink aan de weg timmert met een eigen cryptomunt: Telegram. De berichtenapp noemt de eigen munten Grams en de bijbehorende portemonnee heet simpelweg Wallet. Weken voordat de Gram gelanceerd zou worden (en Telegram vermoedelijk 1,7 miljard dollar aan de verkoop zou hebben verdiend) stak de Amerikaanse beurswaakhond SEC ook daar een stokje voor. Een juridisch steekspel tussen Telegram en de SEC is losgebarsten, maar dat heeft Telegram er niet van weerhouden om ondertussen gewoon een app uit te brengen die je later (wellicht) kunt gebruiken om met grams te betalen: Gram Wallet.
Wallet voor je Mac
De app is ook beschikbaar voor macOS, en is in een vloek en een zucht geïnstalleerd. Bij het aanmaken van je portemonnee moet je alleen pen en papier gereed houden, want de beveiliging werkt met 24 willekeurige woorden die je krijgt voorgeschoteld, en die je later moet kunnen noemen als dat nodig is. Je kunt natuurlijk snel een screenshot maken, maar de beveilingswoorden op hetzelfde apparaat bewaren als je grams-portemonnee, is niet verstandig. Schrijf ze juist op en bewaar ze niet digitaal. Hackers breken in je computer in – niet in je bureaula.
Een lege portemonnee... en nu?
Leuk, zo'n portemonnee, maar zonder iets erin is Wallet een zinloze app natuurlijk. Waarom zou je 'm al installeren als Telegram de grams er nog niet eens door heeft gekregen? Omdat je via het testnetwerk al wel grams kunt ontvangen. Als je Telegram op je Mac hebt staan, ken je misschien de talloze bots die je kunt gebruiken in die berichtenapp. Bots kunnen vanalles voor je doen. Telegram heeft ook een bot in het leven geroepen die gratis grams uitdeelt. Als je Telegram hebt en op deze link naar die bot klikt, raak je er meteen mee aan de praat:
Je kunt de bot vragen om een bedrag tussen de 5 en 20 test grams over te maken. Wij besloten om eens een keertje niet bescheiden te zijn, en ijskoud om 20 grams te vragen. Die stonden een paar seconden later in onze Grams Wallet:
Nu weten we nog steeds niet wat we daarmee moeten doen... en wat die testgrams waard zijn. We weten wél dat we er altijd spijt van hebben gehad dat we jaren geleden, toen dat nog op een gewone computer kon, niet wat bitcoins hebben zitten minen. In de tijd dat niemand nog wist wat dat was. Zou dit zo'n zelfde moment kunnen zijn? En zijn die ‘testgrams’ die nu worden uitgedeeld, straks gewoon echte grams met een bepaalde waarde? Geen idee. Maar het kostte ons niets om die Wallet even te installeren en om de bot om 20 grams te vragen. Nu rustig afwachten.
iTunes op je Mac met Catalina
Vorige week beschreven we in de member-editie van MacFan hoe je iTunes toch weer aan de praat krijgt op een Mac met macOS Catalina. Want dat kan. Sterker nog, je kunt ook terug naar versies van iTunes waar de App Store nog in zit, of nog verder terug, naar het moment dat iTunes nog Cover Flow had. Ook iPhoto en Aperture kun je in Catalina weer aan de praat krijgen – ook al roept Apple van niet. Onze betalende lezers hebben dat allemaal al gelezen – wil jij ook toegang tot die nieuwsbrieven? Dan is het goed om te weten dat alle member-edities uit het verleden ook toegankelijk zijn als je nu lid wordt van MacFan! Vorige nieuwsbrieven kun je dan alsog in je mailbox ontvangen.
Vragen van lezers
Update-notificaties uitzetten
Een paar weken geleden gaven we in MacFan een paar Terminal-commando's waarmee je in macOS de notificaties voor systeemupdates uit kunt zetten. Zodat je niet steeds aan Catalina wordt herinnerd als je niet wilt updaten. Dit waren de drie commando's waarmee je de notificaties uitzet en ook het rode bolletje bij Systeemvoorkeuren kunt laten verdwijnen:
sudo softwareupdate --ignore "macOS Catalina"
defaults write com.apple.systempreferences AttentionPrefBundleIDs 0
killall Dock
Veel lezers zijn wat huiverig om deze commando's uit te voeren zonder te weten hoe ze weer ongedaan gemaakt kunnen worden. Heel begrijpelijk, en daarom hier de remedie. Het eerste commando maak je hiermee ongedaan:
sudo softwareupdate --reset-ignored
Je krijgt na dat commando weer notificaties. Voor het tweede commando (waarmee je het rode bolletje laat verdwijnen) is een veel simpeler oplossing: open Systeemvoorkeuren, ga naar Software-update, en laat macOS naar een update zoeken. Het rode bolletje is automatisch weer terug (als er een update beschikbaar is). Geen Terminal-commando nodig.
Tot slot... Wat zegt Jack?
Schrijven in het buitenland, dat deed je in 1988 met pen en papier. In 1994 kon dat al met een notebook, maar internet was er niet, dus je verstuurde floppy’s met een handgeschreven brief. In 25 jaar is er veel veranderd in mobiel computergebruik. Ik heb alles, wifi in het eenvoudige pension, een muis, goed geluid uit een draagbare speaker en zelfs een tweede scherm. Maar af en toe, aanstellerige nostalgicus die ik ben, mis ik die eenvoudige tijd van pen en papier.
www.maisquenada.com/2019/10/28/gereedschap-in-portugal/
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Volgende week dinsdag verschijnt de members-only editie van MacFan. De eerstvolgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op 26 november.