Eindelijk is er tijd voor...
Sommige mensen werken deze dagen loeihard – in de zorg, in de supermarkten, in de voedingsindustrie – maar andere mensen vallen juist een beetje stil. Hun werk is tijdelijk gestopt, het sociale leven is teruggebracht tot de eigen huisgenoten, en het huis verlaten kan eigenlijk alleen voor de boodschappen of een blokje om. Natuurlijk is er Netflix, maar als je de nieuwe sensatie Tiger King hebt uitgekeken, ben je misschien wel weer even klaar met op de bank hangen. Een grote schoonmaak, werkzaamheden in de tuin of de administratie bijwerken zijn dan de volgende mogelijkheden om de tijd te vullen. Als ook dat allemaal klaar is, is het eindelijk tijd voor...
Een pubquiz via je Mac
Naar de kroeg gaan is er niet bij – maar niets houdt je tegen om toch mee te doen aan een echte pubquiz! Wij deden afgelopen weekend al mee aan de tweede editie van de Online Benefietquiz voor de Horeca – samen met duizenden andere spelers. De pubquiz wordt uitgezonden via Twitch, en afgelopen week verliep het door de enorme toeloop weliswaar niet helemaal vlekkeloos, maar komende zaterdag gaat dat vast beter. Je moet een (kleine) donatie doen om deel te kunnen nemen, en het geld van al die deelnemers gaat naar restaurants en kroegen die het moeilijk hebben op dit moment. Je kiest zelf naar welk horeca-ondernemer jouw bijdrage gaat. Afgelopen weekend werd er meer dan een ton opgehaald, en ondertussen hadden de spelers een superleuke avond. Dus: zet een wijntje of biertje klaar, houd een zak chips binnen handbereik, klap je MacBook open of neem plaats achter je iMac, en speel mee!
Eindelijk aan de slag met dat fotoboek
Reizen zit er voorlopig even niet in – de enige manier om nog wat toeristisch plezier te beleven, is om eindelijk eens die fotoboeken te maken die je altijd al wilde samenstellen. Met al je vakantiekiekjes.
Er zijn natuurlijk maar een paar programma's die echt fijn zijn om op de Mac fotoboeken mee te maken, en dat zijn iPhoto, Aperture en Foto's. Maar helaas: de eerste twee bestaan niet meer, en in de laatste is de fotoboekenfunctie uitgeschakeld. Apple doet niet meer aan fotoboeken. Eind september 2018 stopte Apple met het afdrukken van fotoboeken, en sindsdien zijn gebruikers van Foto's steeds verder beperkt wat betreft hun fotoboekprojecten. Aanvankelijk kon je in Foto's bestaande fotoboekprojecten nog wel bewerken, je kon alleen geen nieuwe boeken meer aanmaken. Sinds macOS Mojave kan bewerken ook niet meer: je kunt alleen nog bestaande projecten exporteren als pdf. Ongeacht of je nou klaar was met het boek of niet.
Lang leve de plug-in: Motif
Al in de allereerste editie van deze MacFan-nieuwsbrief berichtten we dat je toch fotoboeken kon blijven maken in Foto's: met een plug-in. Apple heeft nooit zelf een fotoboekendrukkerij gehad; daar schakelde het andere bedrijven voor in. In Amerika was dat RR Donnelley, en dat bedrijf bracht Motif uit: een plug-in voor Foto's waarmee je boeken kunt samenstellen en laten afdrukken. Met dezelfde printkwaliteit als je gewend was van Apple.
Wij installeerden Motif meteen, maar waren al snel teleurgesteld. De makers beloven dat je bestaand fotoboekprojecten kunt converteren naar Motif, en er dan verder aan kunt werken. Dat schept de verwachting dat je boek er na conversie ongeveer hetzelfde uitziet, maar dat is lang niet altijd het geval. De wat strakkere, rechttoe rechtaan designs van Apple gaan nog wel goed (her en der wat handmatige correcties nodig), maar de speelsere Apple-ontwerpen met foto's die een beetje zijn gedraaid, worden een grote puinhoop. In je geconverteerde boek staan weliswaar dezelfde foto's op ongeveer dezelfde plek, maar daar is dan ook alles mee gezegd.
Dat is zo ontmoedigend dat je al snel besluit om in Motif maar meteen aan een gloednieuw boek te beginnen, maar dan merk je al snel dat het niet zo lekker werkt als vroeger in iPhoto en Foto's. Het is minder intuïtief, en het voelt minder stabiel. Het is een beetje alsof je in een webinterface zit te werken: je kan er vanalles mee, maar het gaat niet echt lekker vloeiend. Wij schoven Motif weer aan de kant.
Motif | gratis | ★★☆☆☆
Nog een plugin-in: Mimeo
In Europa had Apple een andere drukker voor fotoboeken: Mimeo. En ook dat bedrijf heeft een plug-in ontwikkeld voor Foto's. In de App Store vermeldt Mimeo trots: '50+ photo project themes including your Apple favorites'. Dat geeft het idee dat Mimeo je fotoboeken exact kan converteren. Maar niets is minder waar. Dit zijn de dezelfde twee pagina's als hierboven, maar dan geconverteerd door Mimeo:
Mimeo doet het beter dan Motif, maar het is nog steeds niet goed. Ook bij Mimeo voelen we de behoefte om de conversie te laten zitten, en maar gewoon helemaal opnieuw te beginnen met een nieuw Mimeo-fotoboek. Maar ook in deze plug-in overheerst het webinterface-gevoel. Eens te meer blijkt dat goede software maken een vak is – een vak dat de ontwikkelaars van Apple tot in de puntjes beheersen, maar waar drukkerijbedrijven minder ervaring mee hebben. Zij zijn vooral goed in drukken.
Mimeo Photos | gratis | ★★☆☆☆
De meesterzet van Mimeo
Vergeet de plug-ins van Mimeo en Motif, zouden we zeggen. Mimeo heeft namelijk nog iets gedaan, en dat is een meesterzet. Het bedrijf heeft een aparte webpagina ingericht waar je pdf's van je Apple-fotoboeken kunt uploaden en bestellen. Als je een voltooid fotoboek in Foto's hebt staan, dan kun je daar (in de laatste versies van Foto's) nog maar één ding mee: exporteren als pdf. Als je op die knop klikt, kun je 'Exporteer productie-pdf' aanvinken, en dan maakt Foto's precies dezelfde pdf die het vroeger ook zou hebben aangemaakt om naar de drukkerij te sturen. Als je die productie-pdf hebt bewaard, kun je vervolgens naar de Apple Photo Project Ordering Service van Mimeo. Daar kun je je productie-pdf uploaden en bestellen.
We hebben het voor je getest, met een 66 pagina's tellend fotoboek van een vakantie in Oslo. Met een bevende vinger drukten we op de bestelknop – en een paar weken later werd het boek thuisbezorgd:
Het zag er exact uit zoals we het hadden vormgegeven. En het was helemaal zoals we de Apple-fotoboeken gewend waren, inclusief de stofomslag. Met precies hetzelfde papier en dezelfde afdrukkwaliteit. Het boek ruikt zelfs hetzelfde.
De terugkeer van iPhoto
Als je macOS Mojave of Catalina draait, kun je in Foto's helaas geen nieuwe fotoboeken meer aanmaken, en je kunt bestaande fotoboekprojecten ook niet meer bewerken. Heb je nog een oudere Mac in de buurt, die een oudere versie van macOS draait, dan kun je naar hartelust boeken ontwerpen in Foto's, en ze via de webpagina van Mimeo laten afdrukken. Of zelfs met het oude iPhoto, als je dat nog ergens op een Mac hebt staan. Je moet alleen weten hoe je in die vorige versies van Foto's en iPhoto een productie-pdf maakt. Er is geen knop voor, maar het kan wel: klik zodra je klaar bent met je boek op de vertrouwde bestel-knop in Foto's of iPhoto, maar houdt daarbij de ⌥ ingedrukt. Je krijgt meteen een venster om je boek als pdf op te slaan. De optie 'productie-pdf' staat er niet bij, maar we hebben het getest: als je de pdf via deze route opslaat, krijg je automatisch een productie-pdf. (Voor mensen die vaker met drukwerk te maken hebben: een productie-pdf voor een Apple-fotoboek heeft geen snij-markeringen en dergelijke, dus kijk er niet vreemd van op als je die niet ziet.)
Retroactive
Heb je alleen een Mac met de laatste versie van Foto's, dan houdt het feest dus op ... of toch niet? Foto's kan je zonder vervelende plug-ins niet meer helpen om nieuwe fotoboeken te maken. Maar iPhoto is er ook nog. Of eigenlijk werkt iPhoto niet meer onder Catalina – maar er is een manier om de app toch weer volledig aan de praat te krijgen. iPhoto is namelijk gewoon 64-bit – Apple wil alleen niet meer dat je de app gebruikt. In een eerdere member-editie van MacFan bespraken we de app Retroactive, waarmee je een heel aantal oude Apple-apps (zoals Aperture en iPhoto) weer aan de praat kunt krijgen op een Mac met macOS Catalina. Zelfs iTunes krijg je weer levend. Met Retroactive kun je iPhoto opnieuw op je Mac met Catalina installeren – op voorwaarde dat je de app wel in je aankopenlijst in de App Store hebt staan, of dat je de app via een Time Machine-back-up of via AirDrop vanaf een andere Mac kunt terugzetten.
Zodra Retroactive iPhoto heeft hersteld, kun je er naar hartelust weer fotoboeken mee maken. Importeer de foto's die je wilt gebruiken voor je boek en je kunt aan de slag. Op de vertrouwde, fijne Apple-manier. Zonder vervelende plug-ins. Druk zodra je klaar bent op de bestelknop terwijl je ⌥ ingedrukt houdt, en laat Mimeo de pdf afdrukken. Veel plezier met het herbeleven van je vakanties!
Het einde van Flash
Een nieuw rubriekje. In december van dit jaar valt definitief het doek voor Flash. De browser-plug-in die sinds de open brief van Steve Jobs een langzame dood aan het sterven is. Steeds meer browsers blokkeren Flash standaard, en in de loop van dit jaar gaat Google Flash-sites ook uit zoekresultaten verwijderen. Misschien is dat allemaal maar beter ook, want Flash verbruikt veel energie en geheugen, en staat bekend om zijn talloze veiligheidsissues. Maar met het verdwijnen van Flash verdwijnt ook een heleboel mooie content die daarin is gemaakt. Content die we na dit jaar nooit meer terugzien. Daarom genieten wij tot en met de zomer nog één keer van al het moois dat Flash heeft gebracht, in dit rubriekje Flashback. In deze eerste aflevering:
Samorost 1
Het Tsjechische game-bedrijf Amanita Design is vooral bekend van hun hit Machinarium. In dezelfde stijl maakte het bedrijf ook een aantal point-and-click spellen met de naam Samorost. Samorost 3 is de meest recente incarnatie, en is een native app op de Mac. Samorost 2 is van wat jaren geleden, en is ook een native app voor de Mac, maar werkt niet meer onder macOS Catalina. Dat is het lot van apps: ze verouderen snel en verdwijnen uiteindelijk. Samorost 1 is van nóg langer geleden, en is gebouwd in Flash. Het spel is simpeler van opzet dan zijn nazaten, maar heeft dezelfde sprookjesachtige sfeer, mysterieuze geluiden en visuele humor. De game gaat over een ruimte-gnoom die op een asteroïde woont. Er dreigt een botsing met een andere asteroïde, waardoor het mannetje zijn huis dreigt te verliezen. Hij stapt in zijn raket om er wat aan te doen – en uiteraard moet jij hem daarbij helpen door puzzels op te lossen. In 2004 was het spel genomineerd voor een Webby Award en online zijn er behoorlijk wat Samorost-fans te vinden – maar dat kan niet verhinderen dat het spel ten dode is opgeschreven met het verdwijnen van Flash. Dus speel het nu nog een keertje, nu het nog kan. Het is nog gratis ook.
Tot slot... Wat zegt Jack?
Ruim je Mac op! Geen mooiere gelegenheid om het equivalent van je kamer én je bureau op te ruimen dan nu. Orden die bestanden op je bureaublad in mappen in Documenten, Apps, Muziek of Afbeeldingen. Gooi vooral die installers weg. Wist je dat een bureaublad vol iconen je Mac kan vertragen? Verwijder nou ook eens alle onscherpe foto's uit je fotobibliotheek en bewaar alleen de mooiste van de twaalf foto’s van dezelfde scène. Heb je nog een flinke muziekbibliotheek met rips van je eigen cd’s? Grote kans dat daar ook dubbele tussen zitten, of dat nummers ontbreken. Het fijne is dat er voor al die klussen appjes zijn, gratis of voor een habbekrats. Wat zeg je? Welke dat zijn? Ik ben je moeder niet! Hup, aan de slag!
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Volgende week dinsdag verschijnt de members-only editie van MacFan. De eerstvolgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op 14 april.