Even een website opzuigen
Kom je ook wel eens op een webpagina waarvan je denkt: er staan honderd plaatjes op, en ik wil ze allemaal bewaren? Of wil je een complete website bewaren, voor het geval de eigenaar 'm ooit verwijdert? Er zijn allerlei redenen te verzinnen waarom je een website volledig zou willen opslaan op je eigen Mac. Omdat je research doet, omdat je nuttige instructies wilt bewaren, omdat je ergens fan van bent en die site gewoon in je collectie moet. In dat geval is de app SiteSucker onmisbaar. Met die app zuig je complete websites zo in een mapje op je harddisk. Veiliggesteld voor later gebruik.
Gek genoeg ontdekten wij SiteSucker omdat een simpele website van onszelf op het punt stond te verdwijnen. We bespraken jaren geleden Typed; een blogplatform met een ongelooflijk eenvoudige en snelle interface. We waren er erg enthousiast over en bouwden met Typed een site met satirische berichten: Feitig. We koppelden er een nl-domein aan vast, tweakten de code van de template zodat de vormgeving helemaal naar onze smaak was, en zagen ons al als de nieuwe De Speld. Maar helaas: hoe enthousiast wij ook waren over het platform, Typed kon het niet winnen van WordPress en Medium. De stekker werd eruit getrokken. Niet alleen werden we allerminst de nieuwe De Speld – als we niet uitkeken waren we ook al ons materiaal kwijt. Met talloze berichten die rechtstreeks in het Typed-cms waren getikt, hadden we niet goed nagedacht over een back-up. We moesten onze eigen website zien op te slaan, voor de server van Typed offline werd gehaald.
Screenshotreflex
Onze eerste reflex was: screenshots maken. Met de speciale screenshot-browser BrowseShot kun je volledige webpagina's als afbeelding opslaan, ook als de pagina groter is dan je beeldscherm. Maar aan zo'n png-bestand heb je natuurlijk weinig. Je kunt er geen tekst uit kopiëren.
De tweede poging was om bij elke Feitig-pagina simpelweg in Safari te kiezen voor ‘Bewaar als...’. Maar ook daar word je niet vrolijk van. In het webarchief dat je dan maakt, staat weliswaar de oorspronkelijke html-pagina, maar verder niks. Afbeeldingen, scripts, fonts... die dingen probeert het webarchief allemaal online op te halen. En als het daar niet meer te vinden is, dan ziet zo'n bewaarde pagina er zo uit:
Een veiliger optie in Safari is ‘Exporteer als pdf...’. Dan blijft het er ook in de toekomst goed uitzien. Maar dan moet je wel elke pagina van je website los opslaan. En de samenhang tussen de pagina's is weg: doorklikken van de ene naar de andere pagina gaat niet meer. Wat je natuurlijk wilt, is een kopie van de hele site, niet van losse pagina's.
Een kloon op je eigen Mac
Dat is wat SiteSucker voor je kan doen. De app is een beetje intimiderend, want er zitten talloze opties in. Wij zijn maar gewoon wat gaan proberen, tot we een volledige werkende kopie van Feitig in een mapje hadden staan.
De truc is vooral het aantal levels dat SiteSucker mag gebruiken. Hoe ver moet SiteSucker gaan met het volgen van links? Je ontdekt al snel dat alleen bestanden van je eigen domein opslaan niet voldoende is. Scripts en fonts staan wellicht heel ergens anders. Die moet SiteSucker ook binnentanken.
SiteSucker is een ongelooflijk handige app – of je nou je eigen website wilt bewaren voor de eeuwigheid of andersmans website wilt bewaren voor researchdoeleinden of wat dan ook. Wij konden Feitig ermee redden, en vervolgens hebben we de app nog vele malen gebruikt voor het opslaan van handige webpagina's. Al dan niet met honderden plaatjes.
SiteSucker | € 5,49 | ★★★★★
En nu is het welletjes
De afgelopen weken hebben we steeds een oude Flash-website besproken. Van de eerste versie van Bejeweled! tot een breinkraker van Wallace & Gromit, en van een interactieve documentaire over beren tot een virtuele tentoonstelling met werken van Monet. Flash heeft veel mooie dingen gebracht – maar we moeten er vanaf. Eind dit jaar trekt Adobe de stekker uit Flash, en op je Mac kun je dat nu ook alvast doen. Flash staat bekend als energieverslindend en een veiligheidsrisico, dus Flash verwijderen is verstandig als je het toch niet gebruikt. In deze laatste Flashback dan ook de link naar verwijderapp van Adobe waarmee je Flash op een goede manier van je Mac kunt verwijderen:
Flash Player verwijderen op OS X en macOS
Wat we ook nog voor je vonden...
Vandaag heeft Apple een nieuwe versie van Logic Pro X uitgebracht. Versie 10.5 beschikt nu over een professionele variant van Live Loops (een functie bekend uit GarageBand), nieuwe tools om beats mee te maken, en nog veel meer.
De Firefox-browser is weer een stukje interessanter geworden. In het nieuwe Firefox 76 is wachtwoordmanagement verbeterd, en de browser beschikt nu ook over een picture-in-picture functie, zodat je YouTube-video's kunt blijven kijken terwijl je doorklikt naar andere pagina's.
Veel mensen met overvolle mailboxen zijn enthousiast over het mailprogramma Edison Mail. Die app is sinds kort ook beschikbaar via de Mac App Store. Edison Mail heeft een strakke interface, is razendsnel, laat je nieuwsbrieven met één klik opzeggen (alsjeblieft niet gebruiken voor MacFan!), laat je ook specifieke verzenders blokkeren, en heeft handige filters voor facturen, track-and-trace informatie van pakketjes, en noem maar op. Het is alleen wel een gratis app – en die komen altijd met een prijs. Aan jou de keuze of je daarmee kunt leven.
Meer nieuws is onderweg...?
In de member-editie van vorige week bespraken we al de vernieuwde 13-inch MacBook Pro die Apple heeft uitgebracht. Trakteert Apple ons binnenkort op nog meer moois? Zou zomaar kunnen, want Apple's Worldwide Developers Conference (WWDC) komt er weer aan. De conferentie gaat op 22 juni van start – maar vanwege corona is het dit jaar geen congres waar ontwikkelaars naartoe kunnen gaan. WWDC is dit jaar helemaal virtueel – het speelt zich allemaal voornamelijkaf in de Apple Developer-app (die er niet voor de Mac is overigens, wel voor iPhone, iPad, Apple TV en zelfs Apple Watch) en op de Apple Developer-website. Die laatste maakt leuk gebruik van Apple's memoji's: elke keer als je de site bezoekt, zie je andere ontwikkelaar-memoji's. Natuurlijk gaan we horen over macOS 10.16 (de opvolger van Catalina). Wellicht horen we ook iets over Macs met ARM-chips. En wordt er misschien toch een nieuwe iMac gepresenteerd? Onze voorspelling aan het begin van het jaar was dat we geen nieuwe iMac zouden zien – maar misschien zaten we ernaast. Tot 22 juni blijft het nog even speculeren.
Tot slot... Jack kijkt naar getallen:
iPhone 11 64 GB: 809 euro
Meerprijs verdubbelen naar 128 GB: 50 euro (+6%)
Meerprijs verviervoudigen naar 256 GB: 170 euro (+21%)
MacBook Pro 13” 256 GB: 1.499 euro
Meerprijs verdubbelen naar 512 GB: 250 euro (+16%)
Meerprijs verviervoudigen naar 1 TB: 500 euro (+33%)
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Volgende week dinsdag verschijnt de members-only editie van MacFan. De eerstvolgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op 26 mei.