Een terugblik op de Mac in 2024
Laten we maar meteen met de billen bloot gaan. Aan het begin van het jaar doen we altijd voorspellingen over de Mac in het nieuwe jaar. En aan het einde van het jaar kijken we dan wat er van die voorspellingen is uitgekomen. Dat is meteen een mooie terugblik op het afgelopen jaar. Maar hoe hebben we het dit jaar gedaan?
Wat we goed hadden gezien
Eén voorspelling klopte als een bus:
2024 wordt voor Apple het jaar van AI. Vergis je niet: de Vision Pro lijkt alle aandacht op te slokken, maar AI is waar het dit jaar om gaat.
Daar is geen speld tussen te krijgen. Alles draaide dit jaar om ‘Apple Intelligence’. Tot vervelens toe, zouden we haast willen zeggen. Maar misschien komt dat vooral omdat we in Nederland en België nog niet kunnen spelen met al die AI-functionaliteiten van Apple. Misschien hoeven we daar niet eens zo heel rouwig om te zijn, want uit de eerste onderzoeken blijkt ook dat iPhone-gebruikers die al wél over Apple Intelligence kunnen beschikken, het voor het overgrote deel niet zo interessant vinden of zelfs uitzetten. AI is op dit moment zowel een technologie die zich razendsnel ontwikkelt als een technologie die vaak nog net niet helemaal handig en betrouwbaar is. En de vraag is op dit moment zelfs of AI tegen een drempel aanloopt waar het niet overheen komt – maar dat is een onderwerp voor later.
In ieder geval voorspelden wij goed hoe Apple AI zou gaan inzetten:
Het is veel aannemelijker dat Apple AI inbouwt in apps die je al kent, dan dat er een gloednieuwe ‘AI-app’ komt. Apple zou vermoedelijk best een ‘AppleGPT’ kunnen maken, maar wij denken dat dat niet gebeurt. Apple stopt AI geleidelijk in steeds meer applicaties.
Misschien was dat ook niet zo’n moeilijke voorspelling – al waren er begin 2024 toch aardig wat mensen die wél een AppleGPT-app verwachtten.
En dit kwam ook uit …
Net zo makkelijk was deze voorspelling, die ook uitkwam:
Dit durven we bijna geen voorspelling te noemen, omdat het vorig jaar al had moeten gebeuren: de Magic Mouse, Magic Trackpad en Magic Keyboard krijgen een USB-C-poort. Het is zo vreemd dat Apple dat vorig jaar niet deed toen ze de nieuwe iMac uitbrachten. Dat doet haast vermoeden dat Apple méér wil updaten aan die accessoires dan alleen de poort. Krijgt de Magic Mouse Force Touch ingebouwd? Of heeft Apple andere vernieuwingen bedacht? Je zou het haast denken, maar wij durven nog niet hard te roepen dat het zo is.
Inderdaad hebben alle Magic-spulletjes nu netjes een USB-C-poort. Een jaar te laat eigenlijk, maar goed. De hoop dat Apple ook wat andere dingen zou veranderen, al was het maar dat de USB-C-poort niet aan de onderkant van de muis zou zitten, werd door Apple in de kiem gesmoord. Het werd een slome update: gewoon precies dezelfde dingen met een ander poortje. Je vraagt je af waarom ze daar een jaar mee hebben gewacht.
Waar we de plank missloegen
Onze voorspellingen voor Apple Silicon-chips in Macs klopten niet. Dit is wat we schreven:
Verder draait het dit jaar om chip-updates. Apple verraste vorig jaar iedereen door in één keer de M3, de M3 Pro en de M3 Max te lanceren. […] Apple heeft nog geen M3 Ultra-variant laten zien; die krijgen we vermoedelijk met de lancering van een vernieuwde Mac Studio en Mac Pro. Wil je wachten op een M4? Dan heb je geduld nodig, want die verwachten wij dit jaar nog niet.
Omdat Apple nog geen M3 Ultra had uitgebracht in 2023, dachten wij dat dat in 2024 zou gebeuren. En dat de M4 dus nog even op zich zou laten wachten. Maar er kwam helemaal geen M3 Ultra, maar wel een M4, een M4 Pro en een M4 Max. Inmiddels wordt duidelijk wat het updateschema van M-chips is:
Er komt elk jaar een nieuwe M-chip uit: M1 in 2021, M2 in 2022, M3 in 2023, M4 in 2024.
Pro- en Max-varianten van die chips zijn er tot nu toe altijd, maar een Ultra-variant niet. Bij de M3-familie heeft Apple die overgeslagen.
Waar we de hoop voor hadden opgegeven …
Wat we ook niet zagen aankomen, was een nieuwe, piepkleine Mac mini. In onze voorspellingen schreven we:
Dit jaar zullen we nieuwe MacBooks Airs en Mac mini’s zien die overstappen naar de M3-familie, maar die verder niet veel zullen wijzigen.
Dat was dus op twee fronten fout: ten eerste ging de Mac mini niet over naar een M3 maar meteen naar een M4, en ten tweede veranderde het ding enorm. De nieuwe Mac mini was precies wat we bijna drie jaar geleden voorspelden, in januari 2022. Toen zagen wij de binnenkant van een Mac mini met een M1-chip en zagen daar zo veel lege ruimte, dan we zeker wisten: in 2022 gaat Apple de Mac mini een heel stuk kleiner maken. Maar dat gebeurde niet in 2022. En ook niet in 2023. En dus gaven wij de hoop op om het nog te voorspellen – en prompt gebeurde het in 2024 wél.
Dat waren onze Mac-voorspellingen voor 2024. Er was nog wel meer Mac-nieuws het afgelopen jaar: de iMac kreeg nieuwe kleurtjes (en een M4 uiteraard), macOS Sequoia zag het levenslicht (met een aantal functies waar we in de EU nog op wachten, zoals Apple Intelligence en Synchrone iPhone-weergave, maar we kregen al wel de nieuwe app Wachtwoorden), en Logic Pro en Final Cut Pro werden (mede dankzij AI) nog krachtiger. Al met al best een mooi Mac-jaar. Wat gaat 2025 ons brengen? Daarover speculeren we in januari, in onze eerste editie van het nieuwe jaar!
Als je de Touch Bar mist
Wij hebben op de valreep nog een MacBook Pro gekocht met een Touch Bar. Want ook al werd dat slimme stripje door sommigen verguisd, wij vinden het eigenlijk nog steeds heel handig. Als jij een Touch Bar mist bij je nieuwe Mac, dan is dit misschien iets voor je: de Flexbar. Een losse accessoire die werkt als een soort Touch Bar en die je op elke Mac kan aansluiten. Het ding is er nog niet, dus wij hebben ’m ook nog niet kunnen testen. Het is een Kickstarter-project dat je nog een paar dagen kunt ‘backen’. Inmiddels doen voldoende mensen dat al, dus de Flexbar zal er wel komen. Denk overigens niet dat je daarmee de Touch Bar zoals je die kende terugkrijgt. Wat je op de strip ziet, is een nieuw soort Touch Bar. Die je voor een groot deel zelf kunt aanpassen. Meer uitleg in de video hieronder!
Lichticoontjes in je trackpad
Apple-patenten zijn altijd leuk om in de gaten te houden. Al hebben we het gevoel dat patenten die uitlekken, uiteindelijk nooit het levenslicht zien. Maar goed, voor in je fantasie dan: wat dacht je van een een trackpad in je MacBook waarop icoontjes en andere dingen kunnen oplichten?
Patently Apple bericht over een patent waarin Apple speelt met het idee om items te kunnen laten oplichten op het trackpad. Denk aan knoppen, app-iconen en sliders. Maar de verlichting van het trackpad zou bijvoorbeeld ook duidelijk kunnen maken of je een document in de leesmodus of in de bewerkmodus ziet.
Het klinkt leuk, maar als dit zo’n functie wordt die bijvoorbeeld alleen in MacBook Pro’s komt en niet in andere Macs, dan is er een grote kans dat het de Touch Bar achterna gaat.
Sequoia-ergernis:
Vensters die zichzelf beeldvullend maken
Wij hebben het liefst dat macOS zich niet bemoeit met de indeling van vensters op onze beeldschermen. Ja, het is een rommeltje soms, dat weten we. Maar het is ons rommeltje, en daar moet niemand zich mee bemoeien. Ook macOS niet. We waren dus zeer ontstemd toen we de update naar Sequoia hadden gedaan, en elke keer als we een venster een kant op sleepten, wilde het hele scherm vullen, of een half scherm. Het duurde even voordat we hadden uitgevogeld waar we die ongein weer kunnen uitzetten. We bepalen namelijk graag zelf of een venster beeldvullend op ons scherm verschijnt of niet. Als je er ook last van hebt, ga dan in de Systeeminstellingen naar Bureaublad en Dock. Scroll dan een beetje naar beneden, tot je bij de sectie Vensters bent. Zet daar deze twee dingen uit:
Sleep vensters naar schermranden om te plaatsen
Sleep vensters naar menubalk om scherm te vullen
Ja, we snappen dat dat ook heel handig kan zijn. Maar wij doen dat dus heel vaak onbedoeld, en dan is het niet handig. Dan zitten we gewoon een venstertje te verplaatsen, en slepen we ’m per ongeluk langs de menubalk, en PLOP: beeldvullend. Willen wij niet. Als je het ook niet wilt, weet je nu hoe je het uit moet zetten!
Overigens is er ook een middenweg: zet de eerdergenoemde twee dingen uit, maar zet de optie ‘Houd tijdens het slepen de ⌥-toets ingedrukt om venters te plaatsen’ aan. Dan gebeurt het automatische gedrag alleen als je de ⌥ indrukt.
Feestverlichting voor je Mac
Als je voor oudjaar (of een andere feestelijke dag) nog iets zoekt om het beeldscherm van je Mac wat op te vrolijken: kijk eens naar het appje Festivitas! Daarmee hang je feestverlichting aan je menubalk en Dock. Vooral leuk als je Mac tijdens een feestje in de huiskamer staat om vanaf te dj’en.
De vrolijke knipperende lampjes van Festivitas zijn op allerlei manieren te tweaken: standaard zijn het ovale lampjes, maar je kunt er via de instellingen ook hartjes, sterretjes, sneeuwvlokken en zelfs lantaarntjes van maken. De kleuren zijn natuurlijk aan te passen (ook van het snoer!) en je kunt ook instellen hoe de lampjes moeten knipperen. Handig: het lichtsnoertje hangt nooit in de weg, want als je muispijl in de buurt komt, beweegt het keurig opzij.
Leuk appje. De maker verkoopt het via Gumroad, en vraagt je zelf een bedrag in te vullen, maar dat begint wel minimaal bij 4 dollar exclusief btw.
Festivitas | vanaf $ 4 | ★★★★☆
Sinds 28 december mogen er in Europa geen apparaten (laptops zijn nog twee jaar uitgezonderd) verkocht worden zonder USB-C-aansluiting, meldde de Volkskrant. De Volkskrant is de Volkskrant niet als dat niet wordt aangegrepen om Apple weer overal de schuld van de te geven, inclusief de gebruikelijke lulkoek dat Apple opzettelijk nieuwe aansluitingen introduceert om extra geld binnen te harken.
Nou, dat is dan nu voorbij, want iedereen heeft nu USB-C. Fietslampjes, powerbanks, smartphones, laptops, tablets, auto’s en tv’s. Behalve dan veel apparaten die tot en met 27 december 2024 zijn verkocht en o ja, al mijn Apple-producten behalve de MacBook en iPhone die ik eind vorig jaar kocht.
De USB-C-plug heeft iets Apple-igs. De geruststellende klik, waarmee je de kabel inplugt, het feit dat je hem nooit verkeerd om kunt aansluiten. Het zou de ultieme wraak zijn geweest, maar Apple zit wel in het USB-consortium, maar is niet de uitvinder. Wel de eerste fabrikant die USB-C introduceerde, op de MacBook.
In feite heb ik nu meer kabeltjes dan ooit, aangevuld met allerlei opsteekadapterpluggetjesdingetjes. Maar ik klaag niet, want die koop je gewoon bij de Action voor een grijpstuiver. In 2002 was ik op een persreis en keek verbaasd naar de hoeveelheid adapters die ik moest meeslepen en vroeg me af waarom. En de rest is geschiedenis. Be careful what you wish for, you might get it, zeggen ze dan in de VS.
– Jack Nouws, MacFundamentalist