Liefde voor de Mac
Wanneer merk je bij een app-ontwikkelaar écht liefde voor de Mac? Tegenwoordig ligt de focus van veel ontwikkelaars bij mobiele platforms. Apple speelt daar op in met Catalyst; een manier voor ontwikkelaars om iPad-apps op een 'makkelijke' manier om te zetten naar apps voor macOS. Leuk, maar de Mac heeft zo z'n eigen charmes – en die sneeuwen wel eens onder door die focus op mobiel. Dat maakt het des te leuker als een app-ontwikkelaar wél liefde voor de Mac voelt, en wat verder gaat dan anderen. In een recente member-editie bespraken we de Mac-app van Poolside FM al eens: een online radiostation waarvan de Mac-app eerder uitkwam dan de iPhone-app. Dat is Mac-liefde. Een app met een lekker klassieke Mac OS-interface bovendien. Maar nog veel leuker is de laatste update van Pixelmator Pro. Want die brengt iets dat honderd procent Mac is: AppleScript.
AppleScript is een wonderlijk onderdeel van macOS. Het is een scripttaal die werd gelanceerd in System 7, in 1993. Dat is 27 jaar geleden. En AppleScript is er nog steeds, ook in de laatste versie van macOS. Talloze functionaliteiten in macOS kwamen en verdwenen weer, maar AppleScript houdt al bijna drie decennia stug vol.
Pixelmator Pro ondersteunt nu AppleScript. Dat betekent dat je zelf AppleScripts kunt schrijven om Pixelmator Pro dingen te laten doen – of je kunt op het web een script opduikelen dat iemand anders heeft geschreven. Dat is vooral handig als je geregeld te maken hebt met herhalende handelingen. Bijvoorbeeld als je 100 foto's wilt roteren, vervolgens optimaliseren en daarna exporteren. Je kunt er ook opmerkingen mee toevoegen aan afbeeldingen, of teksten uit een spreadsheet in een afbeelding plaatsen. Met name voor tekst kan AppleScript handig zijn. Pixelmator Pro heeft zelf bijvoorbeeld geen 'zoek en vervang'-functie, maar met een AppleScript kun je dat wel voor elkaar boksen.
Sal Soghoian
Pixelmator heeft zich er bepaald niet makkelijk vanaf gemaakt met AppleScript. Ze vroegen Sal Soghoian, de voormalige Apple-programmeur die 'The Dean of Automation' wordt genoemd, om mee te helpen met het implementeren van AppleScript in Pixelmator Pro. (Lees hier een fascinerend profiel over Soghoian, verschenen in Wired). En Pixelmator schreef ook een uitgebreide tutorial over AppleScript in Pixelmator Pro, beginnend met AppleScript-basics. Als je altijd al eens een beginnetje wilde maken met schrijven van je eigen AppleScripts, dan is dit misschien een mooie plek om te beginnen!
Spotify, iTunes en Muziek met dezelfde knoppen
Apps die louter voor de Mac zijn gemaakt, en waarvan geen iOS-variant bestaat, zijn vanzelfsprekend ook een blijk van Mac-liefde. Soms komen we pareltjes tegen die al jaren bestaan, maar die in de app-oceaan van de App Store nooit boven waren komen drijven. Toen we een tijdje terug schreven over widgets in macOS Big Sur, schreven we dat je in Catalina ook al widgets kunt gebruiken. Niet meer in het verdwenen Dashboard, maar wel in het Berichtencentrum van je Mac. Een van de apps die we tegenkwamen in onze zoektocht naar widgets voor het Berichtencentrum was Silicio. Een Mac-only app die het mogelijk maakt om meerdere muziekspelers met dezelfde knoppen te bedienen.
Veel Mac-gebruikers hebben meerdere apps op hun Mac staan om muziek af te spelen. De Muziek-app van Apple om je eigen muziekbibliotheek mee af te spelen, Spotify voor je streaming music, Vox als native Mac-app om Soundcloud mee te beluisteren, en wellicht heb je het oude iTunes ook nog weten te reactiveren op je Mac. Al die apps werken weer net wat anders, en eigenlijk zou je ze allemaal op één plekje op je Mac willen proppen, zodat je muziekregelaars altijd op dezelfde plek zitten. Met Silico kan dat. De app neemt automatisch de controls over van de muziekapplicatie die je opstart. Dus heb je eenmaal iTunes aangezet, dan bedient Silicio iTunes. Zet je vervolgens Spotify aan, dan bedient Silico dat programma. Met dezelfde knoppen. En je kunt zelf bepalen waar die knoppen zitten.
Miniplayer
Silicio heeft meerdere bedieningsmogelijkheden. Zo is er een miniplayer in drie verschillende afmetingen, die je zelf ergens in je scherm kunt plaatsen. Je kunt de player ook 'always on top' weergeven, zodat-ie nooit onder andere vensters verdwijnt. Als je dat handig vindt, kun je player ook vastzetten, zodat je hem nooit per ongeluk verschuift. Je kunt ook bepalen dat hij in alle spaces op je Mac zichtbaar moet zijn. En helemaal handig: is er geen enkele muziekspeler actief, dan verdwijnt de Silicio-minispeler desgewenst ook.
De mini-player kun je naar keuze activeren vanuit je Dock of vanuit de menubalk.
Widget
Naast de miniplayer (die je niet hoeft te gebruiken) is er ook een widget die je kunt gebruiken in het Berichtencentrum van je Mac. (En straks in macOS Big Sur vermoedelijk ook op andere plekken.) Als je een miniplayer storend vindt, kun je Silicio ook bedienen vanuit die widget. Dat houdt je scherm zo leeg mogelijk. Je kunt Silicio overigens ook bedienen met shortcuts op je toetsenbord – als je dat makkelijk vindt.
Liefde voor een app zit hem vaak in details, en bij Silicio merk je dat onder andere aan kleuren. Speel je muziek in de Muziek-app, dan is de afspeelbalk in Silicio bijpassend rood. Maar speel je een playlist in Spotify, dan is dat balkje opeens Spotify-groen:
Voor iedereen die op zijn Mac regelmatig wisselt van muziekspeler, is Silicio een aanrader.
Silicio | gratis | macOS El Capitan of later | ★★★★☆
Tot slot... Wat zegt Jack?
Ik ben niet zo’n snelle updater, maar het bericht dat Kaarten vanaf iOS 14 ook fietsroutes ondersteunt, versnelde mijn tempo. Helaas bleken de beschikbare fietsroutes treurig beperkt. Slechts drie steden waren gedekt: Los Angeles, San Francisco en New York. En één compleet land: China mainland.
Pardon?
China mainland?
MAINLAND?
Het vasteland van China?
Zo ontdek je terloops dat ook een bedrijf met een beurswaarde van 2 biljoen dollar op kousenvoeten loopt voor China, het land dat zichzelf als vasteland beschouwt en Taiwan als hun afvallige eiland.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Volgende week dinsdag verschijnt de members-only editie van MacFan. De eerstvolgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op 13 oktober.