Vergeet die grote iMac nou maar
Als je al een paar jaar zit te wachten op een 27-inch, 30-inch, of nog-meer-inch iMac, dan heeft Apple teleurstellend nieuws voor je: die komt er niet. Apple liet dat zelf weten aan The Verge. Opvallend dat Apple een uitspraak doet over de toekomst van een product, want meestal houden ze in Cupertino hun kaken stijf op elkaar. Maar misschien begon het een beetje zorgelijk te worden: Apple-watchers zoals Mark Gurman en Ming-Chi Kuo bléven maar voorspellen wanneer die iMac-met-een-maatje-meer er zou komen. En fans van grote iMacs hielden dus hun portemonnee dicht en bleven maar wachten.
Nu weten we dus zeker: er komt geen grotere iMac. De 24"-inch iMac is waar we het mee moeten doen. We willen onszelf niet op de borst kloppen, maar dat hebben we in MacFan al vaker geroepen. Apple koos voor de nieuwste iMac niet voor niks een maat die precies tussen de voorgangers in lag: de laatste Intel-iMacs kwamen in 21,5-inch en 27-inch. De nieuwe iMacs met Apple silicon zitten daar met 24-inch netjes tussenin.
Een iMac Pro kun je dus ook vergeten, voor het geval je daar nog op hoopte. Misschien mogen we wel zeggen dat de alles-in-een desktop-Mac op zijn retour is. Dat is niet zo gek. De iMac stamt uit een tijd dat je – als je ‘s avonds over straat liep – bij mensen in de huiskamers kon spieden, en dan zag je daar een hoekje dat verlicht werd door het witte licht van een computerbeeldscherm. De iMac komt uit de tijd dat je ‘s avonds even een uurtje ging ‘internetten’, en dan belde je in via je modem, en als je geen ISDN had, dan was je dat uurtje telefonisch onbereikbaar. De iMac stamt uit de tijd dat mensen dachten: die stereo-installatie kan wel de deur uit, ik speel mijn cd’tjes gewoon af via de Mac! Het was de tijd die Bill Gates had aangekondigd met de woorden: “I set the goal of a computer on every desk and in every home.”
On the go
Maar wie heeft er nog een pc of Mac in de huiskamer? Legio mensen hebben niet eens meer een computer in huis. Dat wil zeggen: geen klassieke desktop-computer. Ze hebben hun iPhone. En een iPad. En als ze net wat meer vragen van hun apparaat, dan hebben ze een MacBook. Want dat is wat we vandaag de dag willen: geen computer ‘on every desk, in every home’, maar een computer ‘everywhere, on the go’. Met je MacBook kun je thuis werken, maar ook in de trein, of in een koffietentje. En als je thuis dan toch een wat ergonomischer setup wilt, dan sluit je je MacBook gewoon aan op een los beeldscherm, met een toetsenbord en muis erbij.
Een MacBook is zo flexibel… Wie wil er nog een desktop-computer, die je dwingt om altijd op dezelfde plek te gaan zitten? Dat zijn natuurlijk professionals. Die heel veel meer rekenkracht nodig hebben. Of heel veel meer aansluitmogelijkheden. Maar willen die een all-in-one Mac? Nee, die willen een Mac Pro, of als dat te duur is een Mac Studio, en als zelfs dat wat prijzig is, dan een Mac mini. Die willen een Mac waar ze een beeldscherm van hun eigen keuze op kunnen aansluiten. Of twee beeldschermen, want dat werkt nog fijner.
Dus voor wie is de iMac nog? Wij zijn geneigd te zeggen: voor opgeruimde mensen die een clutter free desk het allerbelangrijkst vinden. Een opgeruimd bureau zonder kabels en losse apparaten. Mensen die voor design gaan. Voor style. Dat is ook precies waar Apple zich met de nieuwe iMac op richt: de looks. De iMac is misschien wel de fraaiste Mac die er is. Hij komt in prachtige kleuren. En over de kleinste details is nagedacht: het netsnoer waarmee je de iMac stroom geeft, is een fraaie geweven kabel in bijpassende kleur. Ook het meegeleverde draadloze toetsenbord en de muis komen in bijpassende kleuren. Apple weet dat iMac-kopers voor de uitstraling gaan, niet voor specificaties. De iMac was de laatste Mac die nog louter met een M1-chip werd verkocht. Apple maakte zich niet druk over een M2-chip in een iMac: die kwam er nooit. Nu is er dan wel een M3, maar echt geen M3 Pro of M3 Max. Die gaat er ook niet komen. Apple maakt zich zelfs niet druk om de aansluitingen van iMac-accessoires. Terwijl alle andere apparaten over zijn gegaan op USB-C, wordt de gloednieuwe iMac nog gewoon geleverd met Lightning-muis en Lightning-toetsenbord. Als het er maar goed uitziet, dan is de iMac-koper al lang tevreden.
Over de Magic Mouse gesproken…
Je hebt van die websites die alle patenten en trademarks die Apple registreert in de gaten houden. Die handelsmerken zijn misschien nog wel interessanter dan de patenten. Want door de jaren heen hebben we gemerkt dat Apple allerlei dingen patenteert – ook als het er niks mee van plan is. Handelsmerken liggen iets anders. Alhoewel Apple natuurlijk ook wel eens ‘preventief’ iets registreert, zijn deze registraties van trademarks vaak ook een voorbode. Al helemaal als Apple een bestaande registratie aanpast. En de website Patently Apple zag dat Apple dat recent heeft gedaan met het handelsmerk ‘Force Touch’.
Force Touch, 3D Touch, Haptic Touch
Voor we vertellen wat Apple heeft veranderd in het handelsmerk: eerst maar even uitleg wat Force Touch ook alweer is. Force Touch werd geïntroduceerd op de Apple Watch. Het horloge kon door druksensoren voelen of je zacht op het scherm tapte of er hard op drukte, en daarmee kon je verschillende dingen doen. Om maar wat te noemen: als je hard op de klok drukte, dan kreeg je de instellingen te zien waarmee je de klok kon aanpassen. Force Touch kreeg een opvolger: 3D Touch. Dat was een veel geavanceerder systeem, dat alleen in iPhones werd gebruikt. Het scherm had nu een aanraakgevoelige laag in het hele scherm, die meer nuances kon voelen dan de sensoren van Force Touch. Het maakte opeens verschil of je zacht, medium of hard op het scherm drukte. Zo kon een medium tap een preview van bijvoorbeeld een webpagina openen, en als je dan doordrukte, ging je daadwerkelijk naar de website in Safari. 3D Touch was veel geavanceerder dan Force Touch, maar Apple nam er toch weer afstand van. Vanaf de iPhone 11 werd 3D Touch vervangen door Haptic Touch. Een veel goedkoper systeem, want Haptic Touch geen sensoren en geen aanraakgevoelige laag. Haptic Touch voelt helemaal niks. In plaats daarvan maakt het bij Haptic Touch verschil op je kort of lang tapt. Haptic Touch werkt dus op basis van tijd.
Magic Mouse
Haptic Touch zit tegenwoordig in alle iPhones, Apple Watches en iPads. 3D Touch gebruikt Apple niet meer. Maar het oude Force Touch… dat zit nog steeds in MacBooks Airs (vanaf 2018), MacBook Pro’s (vanaf 2015) en ook in het Magic Trackpad 2. En het lijkt erop dat Apple niet van plan is dat te veranderen… want Apple heeft haar handelsmerk met nummer 97859615 recent aangepast. De woorden die zijn toegevoegd in de beschrijving van Force Touch, zijn onder andere ‘computer mouse’. Krijgen we dus binnenkort een Magic Mouse die Force Touch ingebouwd heeft? En zou dat betekenen dat de muis die nu nog beweegt als je hem indrukt, straks helemaal niet meer beweegt, net zoals bijvoorbeeld de thuisknop op sommige iPhones ook niet daadwerkelijk beweegt, ook al voelt dat wel zo?
Het klinkt aannemelijk… vooral ook omdat er sowieso een keer een update van die muis moet komen. Al was het maar omdat-ie nog steeds een Lightning-aansluiting heeft.
In Apple’s chiplab
Als je wat meer wilt weten over hoe Apple zelf chips ontwikkeld, dan heeft de Amerikaanse tv-zender CNBC een interessant item van ruim 17 minuten. Waarin CNBC zelfs een kijkje mag nemen in het lab waar Apple chips test.
Fascinerend om te zien hoe Apple als eerste techreus besloot om eigen chips te gaan ontwikkelen. Inmiddels hebben Amazon, Google, Microsoft en Tesla besloten dat ook te gaan doen – gebaseerd op het succes dat Apple ermee heeft.
De video onderstreept nog eens wat wij in onze editie met de titel Van Jony naar Johny al schreven: vroeger was designer Jony Ive de drijvende kracht achter het succes van Apple, vandaag zijn de chips-prestaties die Johny Srouji levert dé succesfactor.
Wat we verder nog voor je vonden:
Behalve aan eigen chips, werkt Apple nu ook aan eigen batterijen. Dat zegt ETNews tenminste, maar die pagina kun je zonder vertaalhulp vast niet lezen. Beter bekijk je de samenvatting van MacRumors. Heel kort: Apple werkt sinds 2018 aan een nieuw soort batterij. Die natuurlijk veel beter presteert; iets wat Apple onder andere nodig heeft voor de energie-hongerige Vision Pro. De nieuwe batterijen zouden zijn ontwikkeld binnen Apple’s autoteam, maar gaan nu eerst worden gebruikt voor mobiele apparaten zoals iPhones. En wellicht ook MacBooks.
Als je graag aan video’s sleutelt op je Mac, dan heeft Apple aardig wat updates voor je. Zowel Final Cut Pro, iMovie, Motion, als Compressor kregen nieuwe functies. Net als Logic Pro trouwens. Alle nieuwigheden in Final Cut Pro staan hier omschreven. We gaan ze hier niet herhalen, maar de conclusie is in ieder geval dat Apple Final Cut niet aan de kant schuift – iets waar sommigen nogal bang voor waren toen ze de making-of van Apple’s Scary Fast-event zagen:
Apple vertelde trots dat de presentatie helemaal was gefilmd met een iPhone 15 Pro, en geëdit op een Mac. Dan denk je dat ze bij het editen Final Cut Pro hebben gebruikt, maar nee: wie goed oplet, ziet dat de makers in Adobe Premiere hebben zitten knutselen. Dat was even schrikken. Maar de nieuwe updates tonen aan dat Apple nog steeds moedig voorwaarts gaat met Final Cut Pro.
Zoals elk jaar, heeft Apple in november de winnaars van de App Store Awards bekend gemaakt. Er zijn awards voor elk platform (iPhone, iPad, Apple TV, etc.), maar wij kijken in MacFan natuurlijk louter naar de Mac. En dit jaar gaat de award voor Mac-app van het jaar naar: Photomator. “Deze foto-app op basis van machine-learning veroverde onze harten met kunstzinnige bewerkingen, zonder dat je een professional hoeft te zijn”, licht Apple toe. Wij hadden Photomator (van de makers van Pixelmator) al eens uitvoerig besproken, in deze editie.
De Mac-game van het jaar is trouwens Lies op P. Apple zegt erover: “Deze duistere draai aan een klassiek kinderverhaal is meer dan een prachtige, uitdagende RPG. De game richt zich ook op de vraag wat het betekent om een mens te zijn.” Diep!
AirTags maken het leven een stuk gemakkelijker. Altijd weten waar je vrouw de auto geparkeerd heeft als ze haar iPhone op 'niet storen' heeft staan. Altijd een meldinkje dat het klopt dat je rugzak op die-en-die plek is achtergelaten (ja, duh). Maar zo'n tag geeft ook een hoop stress. Nadat ik mijn koffer had ingecheckt, zag ik hem langzaam verdwijnen naar de andere kant van de vertrekhal en daar bleef hij. Ik ging door de security en de koffer bleef waar hij was. Ik liep naar de gate aan het eind van Schiphol die gereserveerd is voor sukkels die op een koopje vliegen. Het toestel kwam naar de gate. Ik ging boarden. Ik ging zitten en nog steeds verroerde de koffer zich niet. En net op het moment dat het vliegtuig naar achter werd geduwd krijg ik het geruststellende 'Bij jou'-bericht en de bevestiging dat mijn koffer ergens onder me lag. Omdat het AirTag-signaal zich via het Find My-netwerk verspreidt, weet ik nu dat er onder de bagageafhandelaars weinigen zijn met een Mac of iPhone.
– Jack Nouws, MacFundamentalist