Siri verklapt een nieuw event
Heeft Siri zich versproken – of heeft Apple doelbewust een datum voor een nieuw event gelekt via de spraakassistent? Dat zullen we misschien wel nooit weten, maar feit is dat een aantal mensen deze opmerking van Siri te zien kregen toen ze vroegen wanneer er een volgend Apple Event is:
Een verspreking die haast wel waar moet zijn, want zoals je weet: twee weken geleden schreven we al dat Apple het WWDC heeft aangekondigd voor 7 tot en met 11 juni. Dat is al heel snel, dus als Siri simpelweg een foute datum had gegeven, dan zou Apple dat natuurlijk snel aanpassen. Maar in plaats daarvan heeft Apple de hele opmerking verwijderd... als je nu aan Siri vraagt wanneer er een volgend Apple-evenement is, zegt Siri alleen maar dat je voor meer informatie naar de website van Apple moet gaan. Dus zou het echt... komt er volgende week een Special Apple Event aan? En wat zou Apple dan kunnen presenteren?
Verlaat maart-event
Apple heeft eigenlijk nooit Special Events in april. Als Apple in de eerste helft van het jaar een event plant (los van het WWDC in juni), dan is dat altijd in maart. Maar door corona zijn er al vaker dingen verschoven in Apple's planning. Dus als er volgende week een event komt, dan is dat waarschijnlijk een verlaat maart-evenement. Een presentie in het voorjaar is evenwel geen wetmatigheid. Vorig jaar was er geen, en in 2017 ook niet. Het hangt er maar helemaal vanaf of Apple iets te vertellen heeft. De meeste voorjaar-events hebben ook niets te maken met de update-cyclus van hardware. Zo draaide de maart-presentatie van 2019 om nieuwe services van Apple (Apple News+, Apple TV+, Apple Arcade, Apple Card) en ging het in maart 2018 vooral om educatie (waarbij wel de budget-iPad van 2018 het licht zag). We moeten eigenlijk terug naar 2016 voor een Apple Event in maart waarbij hardware een hoofdrol speelde: toen presenteerde Apple de 9,7-inch iPad Pro en de eerste generatie iPhone SE. De laatste keer dat Apple Mac-nieuws had in maart, was in 2015. Toen presenteerde Apple de door sommigen gekoesterde maar door anderen verguisde MacBook, die vederlicht was en geen ventilator nodig had, maar ook een slecht presterend toetsenbord en nauwelijks poorten.
Wat heeft Apple dit jaar te melden?
Kanshebbers genoeg. De iPad Pro is aan een update toe, en veel Apple-watchers verwachten dan ook een nieuwe iPad Pro te zien. De Mac-transitie van Intel naar Apple Silicon is natuurlijk ook in volle gang – mogelijkerwijs zien we een nieuwe iMac (daarover gaan ook al langer geruchten). Wij hadden die iMac op het vizier voor de WWDC-keynote, maar wie weet komt-ie al eerder. De grootste kanshebber wat ons betreft is echter een heel andere kandidaat: 'AirTags'. We zetten die naam even tussen aanhalingstekens, want Apple heeft er nog niets over bekendgemaakt. 'AirTags' zijn onderdeel van het Find My-platform (in het Nederlands 'Zoek mijn') dat Apple aan het optuigen is. Via 'Zoek mijn' kun je al je Apple-apparaten opsporen op een kaart, en eventueel ook vrienden. Vanaf deze maand is daar een derde categorie bijgekomen: Objecten. Allerlei andere spullen dus, zoals je sleutelbos of je portemonnee. Wij denken dat Apple daar op korte termijn meer over wil vertellen... dus laten we eens bekijken wat dat Find My-netwerk van Apple behelst...
Zoek mijn... hond, pakketje, sleutels
Als je macOS Big Sur draait op je Mac, open dan eens de app 'Zoek mijn'. Als macOS helemaal up to date is, dan zie je dat er sinds vorige week iets nieuws in die app is verschenen:
De categorie 'Objecten' is nieuw. Bij ons staat er nog niks in, want wij hebben nog geen spullen die de app kan traceren. Daar zijn er ook nog niet zo veel van. Apple maakte vorige week bekend dat de eerste producten aan het Find My-netwerk zijn toegevoegd: draadloze earbuds van Belkin, e-bikes van het Nederlandse VanMoof en trackers van Chipolo.
Laten we zo'n fiets van VanMoof even als voorbeeld nemen. Die fiets heeft geen verbinding met een mobiel datanetwerk, en is ook niet via wifi te traceren... hoe vindt 'Zoek mijn' die fiets dan toch? VanMoof heeft een bluetooth-chip ingebouwd die voldoet aan de eisen van Apple's Find My-netwerk. Dat Find My-netwerk bestaat uit honderden miljoenen Apple-apparaten. En die kunnen allemaal het bluetooth-signaaltje van die fiets oppikken en delen met het Find My-netwerk. Er hoeft dus maar één iPhone in de buurt van de fiets te komen, en de locatie wordt bevestigd binnen het netwerk. Zo kan een fiets die zelf geen internetverbinding heeft toch vrijwel constant online getraceerd worden. Gaat iemand er in hartje Amsterdam met je fiets vandoor, dan kun je dus op je Mac (of op je iPhone of iPad) volgen waar je fiets naartoe gaat. Ligt je dure VanMoof op de bodem van de oceaan, door wat voor reden ook, dan zal Find My hem niet meer vinden (of er moet een diepzeeduiker-met-iPhone voorbij komen).
Nog niet veel spullen zijn geschikt voor Find My – alleen een paar Belkin Earbuds en een paar VanMoof-fietsen dus. In de toekomst herken je geschikte producten aan dit logo:
Maar met de trackers van Chipolo kun je ook andere voorwerpen vindbaar maken. En het gerucht gaat al lange tijd dat Apple zelf ook met zulke tags komt, die 'AirTags' zouden gaan heten. Waarmee je van 'Zoek mijn' veel meer kunt maken dan alleen een app voor noodlottige momenten (als je je MacBook in de trein hebt laten liggen, of als je iPhone is gestolen). Met zulke tags zou je bijvoorbeeld ook je hond kunnen tracken door een AirTag of Chipolo ONE Spot aan zijn halsband te bevestigen. Ons schieten nog meer leuke experimenten te binnen: je zou ook een pakketje kunnen traceren dat je aan iemand stuurt, door een tracker in de doos te doen. Of gooi een fles-met-een-brief in zee, maar doe er ook een tracker bij, en wacht af of iemand hem ooit vindt. Opeens wordt 'Zoek mijn' een app voor allerlei experimenten.
Als er een Apple Event komt volgende week, zijn dit vast niet de voorbeelden die Tim Cook aandraagt. Die zal braaf praten over kwijtgeraakte sleutels en portemonnees. Maar grote kans dat-ie het wel over 'AirTags' gaat hebben. Al weet je het nooit zeker met Apple. We wachten af!
De virtuele opruimbakjes van Dropover
Werken met bestanden draait altijd uit op een rommeltje. Voor je het weet staan er wat teksten en plaatjes op je bureaublad, bevindt zich er een zip'je van een WeTransfer in de map Downloads, heb je nog wat bijbehorend materiaal dat anderen met je hebben gedeeld in Dropbox, staan er ook nog wat bestanden in de map die je er speciaal voor je project had aangemaakt, en ga zo maar door. Soms moet je dan even schoon schip maken: even alles netjes in één map vegen. Als je bestanden van veel verschillende locaties naar één plek wilt overbrengen, dan is de nieuwe app Dropover daar heel handig voor. Dropover creëert een tijdelijke map die op je beeldscherm altijd zichtbaar blijft. Je sleept er snel dingen in vanaf meerdere plekken, en sleept ze vervolgens samen naar een nieuwe plek. De tijdelijke map houdt dan automatisch op te bestaan.
Dropover nestelt zich in de menubalk. Zodra je bestanden op het icoontje sleept, springt er een vierkant venster open waar je ze in kunt droppen. Dat venster blijft daar staan zolang er dingen in zitten. Of eigenlijk zit er niet echt iets in die map; het zijn in feite snelkoppelingen naar de bestanden. De bestanden zelf zijn nog helemaal niet verplaatst. Je kunt naar hartelust bestanden vanaf allerlei locaties toevoegen. Hoezeer je ook met vensters schuift: het Dropover-vergaarbakje blijft altijd on top. Zodra je alles bij elkaar hebt gesprokkeld, kun je de bestanden als één stapel uit het Dropover-venster naar een nieuwe locatie slepen.
Zoals we het nu uitleggen, klinkt het nog als veel gesleep. Maar er zit wat meer magie in de app. In plaats van bestanden naar de menubalk te slepen, kun je ook een paar bestanden selecteren en dan schudden met je muis. En plop, het Dropover-venster springt open. Jawel, selecteren en dan schudden met je muis is voldoende.
En het wordt nog mooier: als je al een Dropover-schermpje open hebt staan, en je selecteert wat bestanden en schudt nog eens met je muis, dan opent zich gewoon een tweede Dropover-vergaarbak. Handig tijdens grote opruimacties op je Mac: sorteer alles eerst uit in een paar Dropover-bakjes, en kieper elk bakje dan leeg op de plek waar je het wilt hebben.
Dropover is een heerlijke app om je Mac snel op te ruimen. Wij vermoeden dat de app dit jaar in onze Top 5 van apps die we ook écht gebruiken terecht gaat komen (bekijk hier onze Top 5 van vorig jaar). Je kunt Dropover gratis downloaden in de Mac App Store en hem dan twee weken uitproberen. Daarna kost-ie eenmalig € 4,49 via een in-app aankoop.
Dropover | € 4,49 | ★★★★★
HomePod x iPad
Volgens Bloomberg werkt Apple aan een apparaat waarin een HomePod, iPad, camera en een robotische arm gecombineerd worden. De robotische arm klinkt spectaculair, maar is louter bedoeld om de gebruiker te kunnen volgen in huis. Dus als je naar de boekenkast loopt, draait de iPad zich ook die kant op. Bij MacRumors probeerde iemand te visualiseren hoe zo'n apparaat er dan uit zou gaan zien... valt je een zekere gelijkenis op? 😉
Een nietszeggende Mac-commercial
Apple lanceerde deze week een commercial voor de Mac, in de serie New beginnings. Nog nooit zei een Mac-commercial zo weinig over de Mac zelf. Je ziet een heel stel jongeren die extatisch beginnen te gillen als ze horen dat ze zijn toegelaten tot de universiteit of opleiding van hun keuze. En dat bericht vernemen ze op hun Mac. Serieus, dat is de hele commercial. De enige boodschap die wij er verder nog uit kunnen destilleren, is dat één sticker op je Mac tegenwoordig niet meer genoeg is.
Alle Mac-geluiden... gezongen
En dan nog even iets leuks, voor we overschakelen naar Jack voor zijn slotwoord:
De Zuid-Koreaanse a-capellagroep MayTree heeft zich gespecialiseerd in het zingen van geluidseffecten. In bovenstaande video tackelen ze een hele serie geluidseffecten van de Mac. Briljant gedaan. En als je de smaak te pakken hebt: ze maakten ook een video waarin ze iPhone-geluiden zingen. (En als je dan nog tijd over hebt: kijk ook eens naar hoe ze deze intro-muziekjes van beroemde filmmaatschappijen zingen – met name LucasFilm THX is geniaal – of hoe ze de leader van de UEFA Champions League doen.)
Tot slot... Wat zegt Jack?
Malware alarm! In 2020 kregen elf keer zoveel Mac-gebruikers last van malware als in 2019. Van ruim 57.000 naar 674.000 meldingen. Hahaha, lachen, want Windows-gebruikers kregen er in diezelfde tijd 91 miljoen (91.000.000) te verstouwen. Mac-malware maakt zo minder dan 1 procent uit van alle gerapporteerde malware, LOL. Maar ja, er zijn zeker tien keer zoveel Windows-pc’s als Macs in gebruik en dan lijkt het niet meer zo weinig. Maar moet je je nu zorgen maken? Het onderzoek van Atlas VPN – niet een heel onafhankelijke instantie lijkt me, die bestaat van paniek – besteedt geen woord aan het soort malware voor de Mac. Beschouwt het virussen ook als malware? Ziet het adware als malware? Of onzinprogramma’s als MacKeeper? Je moet jezelf nooit als maatstaf nemen, maar ik ben altijd een wilde downloader geweest. Ik installeer gerust software van onbekende ontwikkelaars en negeer de waarschuwing van Gatekeeper. En ik heb maar één keer gedoe gehad, een Safari plug-in die me met reclame bombardeerde. Jaren terug. In het verleden behaalde resultaten, enzovoort, en misschien heb ik gewoon geluk gehad, maar ik denk dat Apple een grote rol speelt in de strijd tegen de malware. Die beveiligingsupdates komen niet voor niets. Dat verklaart misschien ook de observatie in het onderzoek van Atlas dat de groei van malware in 2021 stokt. Kortom, ik maak me vooralsnog geen zorgen.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Volgende week dinsdag verschijnt de members-only editie van MacFan. De eerstvolgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op 27 april.